Peter t'Kint

Onze man in Rusland: ‘Hooligans en racisme zullen geen kans krijgen’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zijn ze er klaar voor, de Russen? Organisatorisch min of meer. Sportief, dat zien we straks, wanneer om 17 uur Belgische tijd het gastland het WK opent tegen Saudi-Arabië. Met veel twijfels.

Moskou is in de ban van het WK voetbal. Dat merkten we vanochtend, aan de toegang van het Rode Plein, waar supporters met mekaar verbroederen. Dat merk je ook in de grote hotels, waar busjes af en aan rijden, en iedereen reikhalzend uitkijkt naar de start van het tornooi.

Zo’n WK wordt door de FIFA strak geregisseerd, en dat zal met de Russen niet anders zijn. In 2010 kregen ze de organisatie toegewezen, acht jaar later kunnen ze ermee uitpakken. Dat hooligans, of racisme geen kans zullen krijgen, daar kunnen we zo goed als vanuit gaan. Zeker niet in en om de beveiligde arena’s, twaalf stadions, waarvan negen opgebouwd vanaf de grond.

Zo’n WK lijkt ook steeds meer onhaalbaar voor een kleiner land. Dat bleek gisteren nog maar eens uit de stemming rond dat van 2026, voor het eerst met 48 teams. Marokko, voor de vijfde keer kandidaat, verloor opnieuw. Nu niet langer een beperkt exclusief comité stemt voor de toewijzing van de organisatie maar alle leden, krijg je, samen met veel meer transparantie, ook een grotere impact van de geopolitiek.

Dat Marokko niet op de steun van de zuidelijke landen in Afrika kon rekenen – naast Zuid-Afrika stemden ook Namibië en Botswana voor de kandidatuur van United 2026 – was verwacht. Dat het land ook niet werd gesteund door Benin, Guinée of Kaapverdië, kwam harder aan, gaf Khalilou Fadiga vanochtend toe. Fadiga was één van de lobbyisten voor de Afrikaanse bid.

Wel opvallend: Marokko kreeg veel steun in Europa, van ons land onder meer. En van Frankrijk en Nederland, landen met een grote gemeenschap uit dat land. Maar één was het Europese blok niet. Rusland stemde bijvoorbeeld voor de kandidatuur van de VS. Om sportieve redenen, of heeft Poetin andere prioriteiten? Slovenië, het land van UEFA-voorzitter Ceferin, onthield zich. Spanje ook. Die hadden andere katten te geselen, de Spaanse bondsvoorzitter Rubiales vertrok om zijn coach te ontslaan. Brazilië stemde dan weer voor Marokko. Maar goed, met slechts 33 procent van de stemmen moest Marokko het zoals verwacht zwaar afleggen. Het zal nog even duren voor Afrika weer een WK krijgt.

Terug naar Moskou. Zijn ze er klaar voor? Gisteren liep het alvast nog een beetje fout, een bug in het informatiesysteem legde de ticketing plat. Maar vandaag komt alles in orde, verzekerde een vriendelijke hostess. Net als op vorige tornooien is taal in en om het stadion geen probleem. Erbuiten nog wel. Taal én paperassen, reizen door Rusland lijkt een goeie oefening in geduld en ons jachtige leven loslaten. Niet het juiste papiertje leidt tot rondbellen. Lang rondbellen. Maar eens je het fiat hebt, gaat het wel geolied en snel.

Veel is gratis voor de fans die naar Rusland komen. Het openbaar vervoer, de trein. Je moet er wel wat tijd voor nemen. Tijdens de bid was er nog sprake van het invoeren van snelle treinen – TGV zo u wil – tussen de steden Moskou, Jekaterinenburg, Kazan en andere. Al snel, in 2012, werd dat idee begraven. Er zijn nu speciale supporterstreinen op de klassieke lijnen. Wie van Moskou naar Rostov wil, moet rekenen op een goeie 17 tot 24 uur reizen. Idem met het traject tussen Volgograd en Sotchi. Maar je ziet wel het Russische landschap…

Ook niet af is de kabelbaan naar de Fan Zone. Die is er wel, ruim bemeten en op een plek in de hoogte, met zicht op Moskou. In de buurt van de universiteit, wat voor studenten, ook hier in volle examens, wel wat concentratieproblemen oplevert. Veel muziek, veel sfeer en elke avond tot laat matchen, het is weinig bevorderlijk voor goeie punten straks.

Is de ploeg er sportief klaar voor? Je kan moeilijk geloven dat Rusland vanavond voor het oog van de hele wereld af zal willen gaan tegen Saudi-Arabië, op papier het tweede zwakste land dat deelneemt. De oefencampagne was niet goed, Rusland won nog niet sinds oktober, maar het gaf dan ook Brazilië partij én Spanje én Argentinië én Frankrijk. Straks in principe vier van de vijf kandidaat-kampioenen, al valt in het geval van Spanje af te wachten hoe het land reageert op de fratsen van de bondsvoorzitter, die zijn bondscoach inclusief staf op de keien gooide, not amused door de zet van Real.

Dat ‘slechte’ voorbereidingsreeksje van de Russen moet dus worden genuanceerd. Hun verdediging baart ze zorgen, zeker het centrum dat zwaar is gehavend door blessures (klinkt bekend) maar in de spits moet het lukken met Smolov en de infiltrerende Miranchuk. En op het middenveld loopt met Golovin een voetballer waarvan CSKA zich er nu al bij neerlegt dat hij na het WK vertrekt naar een van de grote competities. En wie weet volgen er nog.

Afspraak straks om 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier