Ook WK 2022 in Qatar al met 48 landen?

Gianni Infantino © BELGAIMAGE

Of het WK voetbal in Qatar in 2022 plaatsvindt met 32 dan wel met 48 ploegen, ‘zal in de komende maanden worden besproken, eerst met de Qatari’s’, zo zei de voorzitter van wereldvoetbalbond Gianni Infantino.

Hij zei nog dat een beslissing zal worden genomen ‘voor de start van de kwalificatiewedstrijden’ van het WK 2022. Op het WK in Rusland speelden 32 landenploegen, in 2026 zullen dat er sowieso 48 zijn.

‘Daarna zal er de mogelijkheid zijn om met alle geïnteresseerde partijen daarover te praten’, aldus Infantino, op een persconferentie in het Luzhniki-stadion in Moskou. Daar spelen Frankrijk en Kroatie zondag de finale van het WK in Rusland. Volgens de FIFA-voorzitter volgt een beslissing ‘in de komende maanden’. Het WK 2022 vindt plaats van 21 november tot en met 18 december. ‘De kampioenschappen zijn al geïnformeerd over die beslissing, een goede beslissing want we kunnen geen voetbal spelen in juni en juli in Qatar’, zei hij. Tien leden van de overkoepelende Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL hadden het idee opgeworpen om de competitie al vanaf 2022 te laten evolueren, hoewel de aanvankelijke kalender die hervorming vanaf het WK 2026 voorziet. Net voor de start van het WK, besliste de raad van de FIFA om het voorstel van een haalbaarheidsstudie voor te leggen aan gastland Qatar.