Oostende uitgeschakeld na 0-0 tegen Marseille

Marseille's Lucas Ocampos en Oostende's Knowledge Mosuna vechten om de bal © BELGA

KV Oostende heeft donderdag in zijn eerste thuismatch in Europa 0-0 gelijkgespeeld tegen Olympique Marseille. In de terugwedstrijd van de derde voorronde van de Europa League gaf een nochtans moedig spelend KVO nooit de indruk de 4-2 nederlaag uit de heenmatch goed te kunnen maken. Daarvoor ontbrak het aan koelbloedigheid voor het Marseille-doel.

In een uitverkochte Versluys Arena gingen de troepen van Yves Vanderhaeghe mee in het enthousiasme van de supporters. Oostende liet zich niet wegzetten door Marseille, dat iets voor het kwartier wel voor het eerste grote gevaar zorgde. Tomas Hubocan zette voor op Lucas Ocampos, de Argentijn gleed het leer tegen de paal.

Aan de overzijde besloot Knowledge Musona op Marseille-doelman Steve Mandanda na een ingestudeerd nummer op hoekschop. Ook l’OM dreigde op corner, Rolando (ex-Anderlecht) kopte net naast. En na een mooi uitgesponnen aanval dwong Valère Germain, vorige week goed voor een hattrick tegen KVO, Silvio Proto tot een parade. Zes minuten voor rust besliste Zarko Tomasevic de bezoekers een handje te helpen met een slechte pass die onderschept werd door Dimitri Payet. Maxime Lopez besloot tegen de staak, ei zo na belandde de bal via Proto in doel.

Ook na de rust zorgde de thuisploeg voor problemen achterin bij Marseille, maar dat leidde niet tot een doelpunt. Na een harde trap van sterspeler Payet op Proto buffelde Antonio Milic een hoekschop bijna binnen. Mandanda had echter een goede reflex in huis. Na een mooie een-tweecombinatie tussen de ingevallen Yassine El Ghanassy en Franck Berrier was het opnieuw alarmfase rood bij de Zuid-Franse topclub, maar El Ghanassy trapte binnen het bereik van de Marseille-goalie.

Oostende gaf niet op. David Rozehnal knalde nog over, scoren bleek een te zware opgave. Zo gaat Marseille en niet KVO de trommel in voor de loting van de play-offronde, vrijdag in het Zwitserse Nyon.

Vanderhaeghe

KV Oostende-coach Yves Vanderhaeghe zag zijn troepen met volle overgave spelen tegen Olympique Marseille in de allereerste Europese thuismatch van de Kustboys.

“In de eerste helft vielen we nog af en toe terug, onder meer door de voetballende kwaliteiten van Marseille. Maar ze kregen ook kansen na dom balverlies bij ons”, zei Vanderhaeghe. “In de tweede helft gingen we dan nog meer vooruit spelen. Er was na rust eigenlijk eenrichtingsvoetbal, maar jammer genoeg viel dat doelpuntje niet. Er zat zeker meer in. Als er een ploeg verdiende te winnen, dan waren wij het.”

“Het was een fantastische ervaring”, keek de KVO-coach terug op het Europese debuut van de kustploeg. “Mijn spelers hebben in Marseille voor 46.000 toeschouwers gespeeld. Dit smaakt naar meer. Voetballend hebben we vandaag opnieuw onze voet naast Marseille gezet. We hebben hen echt het vuur aan de schenen gelegd. Jammer genoeg hebben we te veel en makkelijk goals geslikt in Marseille.”

Anderlecht

Zondag gaat KV Oostende op bezoek bij Anderlecht. Op de openingsspeeldag in de Jupiler Pro League liet de kustploeg zich thuis met 0-1 verrassen door Excel Moeskroen. “In die match zat er bij verschillende spelers waarschijnlijk een rem op, met het oog op de return tegen Marseille. Er was toen geen scherpte. Vandaag stond er wel een team op het veld en we gingen er vol voor tot het eind. Hopelijk is dit een boost voor Anderlecht. We hebben er alles te winnen. Morgen zullen we bekijken of iedereen fit is, want er zijn toch verschillende jongens met kwaaltjes. Dit was een hele mooie ervaring. We moeten in alle wedstrijden honderd procent aan de bak, willen we dit nog eens meemaken”, waarschuwde Vanderhaeghe zijn spelers voor een herhaling van de wanprestatie tegen Moeskroen.