Oostenrijkse voetballer bedreigd en afgeperst door ex-ploegmaat

© ImageGLobe

De Oostenrijkse voetbalwereld wordt opgeschrikt door een omkoopschandaal.

De Oostenrijkse voetbalwereld wordt opgeschrikt door een omkoopschandaal. Dominique Taboga, speler bij eersteklasser SV Grödig, werd aangesproken om niet voluit te gaan in wedstrijden van zijn club. Nadat hij daar op weigerde in te gaan, werd hij bedreigd en afgeperst door drie mannen.

De 31-jarige Taboga stapte vorige week naar de politie met de melding dat hij slachtoffer werd van de gokmaffia. Taboga moest voor hen het wedstrijdverloop beïnvloeden. Nadat hij weigerde een wedsrijd te vervalsen, werd hij onder bedreiging van een wapen gedwongen te bekennen dat hij wel wedstrijden manipuleerde. De omkopers dreigden er ook mee om het gezin van Taboga aan te pakken en vertelden dat zijn carrière snel afgelopen zou zijn, als hij hen geen geld zou geven.

In totaal gaf Taboga aan zijn belagers al 87.000 euro. Dinsdag moest hij hen de laatste schijf van 3.000 euro bezorgen. Bij de overdracht daarvan kon een speciale politie-eenheid de verdachten arresteren. Onder hen zou onder meer ex-international Sanel Kuljic (36 jaar, 20 caps) opgepakt zijn. Kuljic speelde nog samen met Taboga bij Kapfenberger SV, een club die vaak in verband werd gebracht met matchvervalsingen.

De procureur opende alvast een onderzoek naar de zaak. Voorlopig werd Taboga enkel gehoord als slachtoffer van afpersing. Zijn eigen betrokkenheid in de vervalsing van wedstrijden werd nog niet onderzocht.

Grödig promoveerde vorige zomer voor het eerst naar de Oostenrijkse Bundesliga. De ploeg staat op dit moment vijfde, met 22 punten uit 15 wedstrijden. (DPA/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier