Op naar de 2-2?

© IMAGEGLOBE

De vrees van Italië dat Spanje en Kroatië het op een akkoordje gaan gooien, is volgens Kroatisch bondscoach Slaven Bilic ongegrond.

Morgen/dinsdag spreekt de UEFA zich uit over de racistische spreekkoren van de Kroatische fans aan het adres van Mario Balotelli in de wedstrijd tegen Italië.

Terwijl Dick Advocaat zich eind vorige week nog ergerde aan de vragen rond het optreden van de Russische fans tijdens het duel tegen Polen – hij vermeed die discussie liever – liet Slaven Bilic, de bondscoach van Kroatië, zich niet pramen om het gedrag van de fans te veroordelen.

Absoluut ongepast, vond Bilic, hij schaamde er zich zelfs voor. Net zoals hij zich schaamde voor de suggestie – uit het Italiaanse kamp – als zouden Kroatië en Spanje het op een akkoordje kunnen gooien om Italië uit het tornooi te knikkeren. In theorie volstaat vanavond een 2-2, maar die schijn van match fixing wil Bilic niet op zich laden.

Hard veroordeelde hij dan ook iedere suggestie in die richting. Kroaten, zei Bilic, zijn een trots volkje, dat op eindfases van een voetbaltornooi al diverse grote ploegen klopte. Met name Italië en ook al Duitsland. En op weg naar het EK in 2008 schakelden ze Engeland uit. De Kroaten willen nu de scalp van de wereld- en Europees kampioen.

Overigens is 2-2 wel een hoogst uitzonderlijke score tegen de Spanjaarden. Het laatste land dat tijdens een tornooi meer dan één goal tegen Spanje maakte, was Frankrijk. En dat gebeurde al in 2006…

Spanje is ook allerminst een land dat grossiert in gelijke spelen. Van de laatste 37 interlands met inzet, eindigden er slechts twee in een gelijkspel. Twee keer tegen… Italië.

De Kroaten begonnen tegen Italië in een 4-4-2, maar na de rust werd dat een 4-2-3-1, om Luka Modric iets dieper te krijgen. Als dat ook zo het geval is tegen Spanje, speelt Rakitic naast Vukojevic in een meer controlerende positie. De tegen Italië vervangen Mandzukic (licht geblesseerd) legt vandaag nog een test af. Nikica Jelavic, die met koorts gisteren de training miste, raakt fit voor de wedstrijd.

Bij Spanje rees er na de tweede groepswedstrijd enige twijfel rond middenvelder Busquets, maar een scan van de voet bracht geen ernstig letsel aan het licht. Hij raakt wellicht fit. Na zijn twee goals tegen de Ieren behoudt Fernando Torres allicht zijn plaats.

Nog dit: de Kroaten wonnen nog maar één keer van Spanje. Een basisspeler die avond bij de bezoekers in Mestalla (Valencia) was… Slaven Bilic. Het werd toen 0-2. Maar dat was vriendschappelijk en al lang geleden… (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier