Jacques Sys

Op weg naar het EK in Polen en Oekraïne

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Op straat staan een paar auto’s met een door het raam wapperende Poolse wimpel, het enthousiasme borrelt langzaam op, al waren 70 procent van de Polen aanvankelijk sceptisch over de organisatie van dit toernooi.

Op weg naar het EK in Polen en Oekraïne. Een lange autorit door Duitsland. Langs Duisburg en het desolate Ruhrgebied, langs Kassel, Leipzig, Dresden en uiteindelijk Görlitz, onze eerste tussenstop. Een stadje aan de Duits-Poolse grens, je moet eerst een stukje in Polen rijden om er te arriveren. Een grens is er niet, de problemen tussen beide landen horen al lang tot het verleden.

Op straat staan een paar auto’s met een door het raam wapperende Poolse wimpel, het enthousiasme borrelt langzaam op, al waren 70 procent van de Polen aanvankelijk sceptisch over de organisatie van dit toernooi. Op de cover van een politiek tijdschrift prijkt de foto van Joanna Mucha, de knappe en zeer fotogenieke minister van sport. Een intelligente vrouw, gekatapulteerd in een mannenbastion, maar van sport blijkt ze niet veel te kennen.

Onlangs woonde ze de bekerfinale bij en vroeg terloops wie de ploegen uitkoos die deze wedstrijd mochten spelen. Dat zorgde voor veel spot en hoon en een eindeloze reeks grappen die het gebrek aan sportkennis van Joanna Mucha moeten accentueren.

Görlitz is een vreemde, ingeslapen stad. Een voetgangersbrug, over de rivier Neisse, verbindt Duitsland met Polen. Een zeer speciale sfeer moet hier heersen als Duitsland tegen Polen zou spelen. In de kwartfinale van dit EK is dat mogelijk. Görlitz is de thuishaven van Michael Ballack, de voormalige international die onlangs een punt zette achter zijn carrière en jaren de stuurman was van de Mannschaft. Het EK leeft er nog niet echt, de plaatselijke krant Sächsische Zeitung verhaalt over een waterpolowedstrijd tussen Görlitz en Auerbach die doet denken aan frühere DDR-Zeiten.

Ook 23 jaar na de hereniging hebben veel mensen het verleden nog niet losgelaten, in vele hoofden zit er nog altijd een Muur. Een paar aftandse fabrieksgebouwen herinneren, tussen de fraai gerestaureerde huizen, aan vroeger. Een beeld vol contrasten. Net zoals je ook over de rivier, op Pools grondgebied, een paar afgebladderde flatgebouwen ziet liggen, symbolen van een communistisch tijdperk.

Het is juist om onherroepelijk met dit verleden te breken dat Polen dit EK organiseert. Verhalen over een groeiende en bloeiende economie waren de laatste maanden niet uit de media te bannen. Benieuwd wat het gaat worden.

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier