Op zoek naar een opvolger voor Sepp Blatter: 5 mogelijke kandidaten

FIFA-voorzitter Sepp Blatter © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De FIFA-voorzittersverkiezing draaide opnieuw uit op een sisser. De verwachtingen waren hooggespannen, maar uiteindelijk werd Sepp Blatter weinig in de weg gelegd voor een vijfde ambtstermijn. Nu de 79-jarige Zwitser toch de handdoek gooit, zien enkele eerdere kandidaten misschien nieuwe opportuniteiten. Gezien het anti-Europese sentiment bij vele leden zal de nieuwe preses iemand moeten zijn die globaal gesteund wordt.

Ali bin al-Hussein

Jordaniër

Op zoek naar een opvolger voor Sepp Blatter: 5 mogelijke kandidaten
© AFP

De prins uit Jordanië was uiteindelijk nog de enige tegenkandidaat van Sepp Blatter bij de voorzittersverkiezing van 29 mei, maar redde het niet. Hij gooide de handdoek na de eerste stemronde, waarin hij 73 stemmen achter zich had gekregen tegenover 133 voor Blatter. Al-Hussein genoot vooral veel steun in Europa, Blatter in Azië en Afrika. Ali bin al-Hussein heeft zich nog niet uitgesproken over een eventuele nieuwe kandidatuur, maar lijkt sowieso niet veel kans te maken.

Michael van Praag

Nederlander

Michael van Praag
Michael van Praag© Belga Image

Ook de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) had zich kandidaat gesteld om de concurrentie met Blatter aan te gaan, maar trok zich enkele dagen voor het congres in Zürich terug om Ali bin al-Hussein steunen. ‘Hij had meer steun dan ik wereldwijd dus moeten mijn stemmen naar hem’, oordeelde Van Praag. Of de Nederlander zich nu wel verkiesbaar gaat stellen, laat hij nog in het midden.

Luis Figo

Portugees

Luis Figo
Luis Figo© Belga Image

Net als Van Praag trok de 42-jarige Portugees zich kort voor de verkiezing terug als kandidaat-president. De ex-vedette van onder andere FC Barcelona en Real Madrid gaf als reden op dat hij niet geloofde in een eerlijke verkiezing. ‘Wanneer we niet meer onder een dictatuur leven, wil ik daar opnieuw graag aan meewerken, maar dit wordt geen normale verkiezing en het voetbal zal er niet als winnaar uitkomen,’ zei hij. Figo liet zich nog niet uit over een nieuwe kandidatuur.

Michel Platini

Fransman

Op zoek naar een opvolger voor Sepp Blatter: 5 mogelijke kandidaten
© AFP

Platini is voorzitter van de Europese Voetbalbond (UEFA) en dreigde er vorige week nog mee met zijn organisatie uit de FIFA te stappen als Blatter zou worden herkozen als FIFA-preses. De 59-jarige Fransman, die als voetballer het mooie weer maakte bij onder andere Juventus, heeft altijd verkondigd dat hij de UEFA wil blijven leiden, maar misschien ziet hij in het vertrek van Blatter een nieuwe opportuniteit?

Jérôme Champagne

Fransman

Jérôme Champagne
Jérôme Champagne© Belga Image

Champagne was een van de eersten die aankondigde de handschoen op te willen nemen tegen Blatter voor de nieuwe voorzittersverkiezing, maar diende uiteindelijk nooit een officiële kandidatuur in. Hij klaagde dat de bonden bang waren om hem openlijk te steunen en zag ook de kandidatuur van Michael van Praag als een hindernis voor zijn eigen kandidatuur. Mogelijk waagt Champagne nu wel zijn kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier