Openen Lokeren en AA Gent de deur naar Zuid-Afrika?

© EPA

Met Ayanda Patosi (18) en Ebrahim Saadat (18) haalde Lokeren de voorbije weken twee Zuid-Afrikanen binnen.

Vooral Patosi, door sportief directeur Willy Reynders omschreven als beter dan Steven Defour, schijnt een klasbak. Zij kwamen in België terecht nadat ze met hun jeugdopleiding testwedstrijden speelden in België en Willy Reynders er contacten had overgehouden aan de transfer van Ngcongca Anele naar Genk.

Ook AA Gent legde met Valery Nahayo (27), een Burundese centrale verdediger van Kaiser Chiefs, een speler uit Zuid-Afrika vast. Hij wordt door de Gentse scouts omschreven als groot, sterk, snel voor zijn gestalte en simpel spelend. Een speler die direct inzetbaar is. Bovendien spreekt hij Frans én Engels en is international bij Burundi. Belgische topclubs kregen toen Ajax Capetown kwam testen in Amsterdam de kans om een aantal spelers uit Zuid-Afrika aan het werk te zien, waarna de scouting zich later naar het land zelf verplaatste.

WK
Eén groot talent, Thulani Serero van Ajax Cape Town, trok naar Ajax Amsterdam. Te duur voor AA Gent, haalbaar voor Club Brugge, dat een bod deed, en Anderlecht, heet het, maar “het is een kwestie van anticiperen en dat is het grote probleem in België, dat ze niet snel genoeg op de bal zitten”, zegt Paul Courant, de makelaar die de transfer van Nahayo naar AA Gent regelde. “Na het WK is er een boom ontstaan en dat heeft veel gegenereerd. Zuid-Afrika is qua aanpassing Zuid-Amerika niet, maar eigenlijk Europa.”

Courant, wiens dochter in Zuid-Afrika woont, komt al langer in het land, maar zag er in februari voor het eerst een competitiewedstrijd. Het hoge niveau verraste hem. “Kaiser Chiefs is als club zo groot als de topdrie van België samen. Ze hebben vijf miljoen leden in Afrika. Het niveau ligt veel hoger dan in België en er is een enorm potentieel. Sundowns bijvoorbeeld is niet de grootste, maar wel de rijkste club: hun voorzitter is de op twee na rijkste man van Zuid-Afrika. Het voetbal is er technisch beter dan hier, veel sneller en atletischer, met een goede mentaliteit. Het enige waar je je vragen bij kan stellen is dat ze wel opener spelen dan bij ons, met meer ruimte tussen de lijnen. Maar het is goed.” (RDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier