Oproep om EK-kwalificatieduel van Rode Duivels in Israël te boycotten

Families van de omgekomen kinderen in Gaza © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Via sociale media worden de Rode Duivels en hun supporters opgeroepen om de verplaatsing naar Israël voor het EK-kwalificatieduel op 9 september, te boycotten. ‘Maar wij moeien ons niet met politieke situaties,’ reageert de Belgische Voetbalbond (KBVB).

De oproep komt er nadat vier voetballende kinderen op een strand op de Gazastrook zijn gedood door een granaat die afgevuurd was vanaf een Israëlisch schip. Het incident wekt veel verontwaardiging op. Israël zegt het ’tragische incident’ te zullen onderzoeken.

Facebook

Onder anderen zanger Daan riep de Rode Duivels via de sociaalnetwerksite Facebook op om niét naar Israël af te reizen, gezien de gespannen politieke situatie en de betrokkenheid van kinderen in de raketaanvallen.

Heel wat voetbalfans maakten zich meteen daarna lid van de Facebookgroep ‘Tous Ensemble. Maar niet in Israël’ die de boodschap ondersteunt. De Facebookpagina had na enkele uren al meer dan 500 likes.

‘Voetbal is geen politiek’

‘We zijn ons bewust van wat er zich op Facebook afspeelt’, laat de KBVB weten via persverantwoordelijke Pierre Cornez. ‘We zijn er niet blind voor, en iedereen heeft recht op een mening. Maar wij als voetbalbond zijn geen politieke organisatie, integendeel: we houden ons daar zo ver mogelijk van weg en moeien ons daar niet mee.’

Voor de KBVB is vooral de veiligheid van de eigen spelers en supporters van belang. ‘Daarom ook dat we al een brief naar de Europese voetbalfederatie UEFA stuurden om hen te vragen wat de mogelijke opties zijn voor de komende maanden’, gaat Cornez voort. ‘Zij organiseren de EK-kwalificaties, en zullen dus de juiste beslissing nemen. Daar hebben wij alle vertrouwen in.’

Geannuleerd

De Europese Voetbalbond UEFA besliste alvast om alle Champions League- en Europa League-wedstrijden op Israëlische bodem voorlopig te annuleren wegens de conflicten in Gaza.

De Israëlische clubs wordt gevraagd om hun thuiswedstrijden in andere landen te organiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier