Ouders Mathias Bossaerts (Man City): ‘Verhuur aan Anderlecht zou leuk zijn’

Mathias Bossaerts, te midden van zijn familie: niet zo happy in Manchester. © BELGAIMAGE
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Niet elk Anderlechttalent dat op jeugdige leeftijd naar het buitenland vertrekt, is achteraf zo gelukkig over die keuze. Zo getuigt onder meer de familie van Mathias Bossaerts, speler van Manchester City.

Mathias Bossaerts wordt door Anderlecht weggeplukt bij de U15 van Germinal Beerschot. Na amper enkele maanden al staan Engelse clubs bij de speler op de stoep, hij trekt naar Manchester City.

Bossaerts mag meteen aansluiten bij de U21 van Patrick Vieira. Roberto Mancini laat hem af en toe meetrainen met de A-kern, iets wat onder Manuel Pellegrini veel minder het geval is. Blessures zetten hem een paar keer aan de kant. Ook nu weer: door een scheurtje in de hamstring zit zijn seizoen er al op. Zijn moeder, Saskia Bossaerts, doet haar verhaal in Sport/Voetbalmagazine: “Mathias heeft veel pech gehad. De weg naar de eerste ploeg is lang en moeilijk hier. Het is constant vechten. Was hij bij Anderlecht gebleven, had hij op dat vlak misschien verder gestaan. Die bedenking hebben we ons al gemaakt. Maar dan had hij dit weer gemist: qua kracht en duels is hij sterker geworden in Engeland. Dat zien we wanneer hij naar de nationale ploeg komt. Mathias zegt het zelf ook: hij heeft hier veel geleerd.”

“Mathias’ contract loopt af over een jaar. Hij wil graag uitgeleend worden om ervaring op te doen in een eerste ploeg. Liefst in België of Nederland. Tweede klasse in Engeland ziet hij niet zitten: dat voetbal ligt hem niet. Mathias wil voetballen, niet zomaar de bal wegtrappen.”

Terugkeer naar Anderlecht

In een interview tijdens de wintertransferperiode overwoog hij uitdrukkelijk een uitleenbeurt aan zijn ex-club. Spijt dat hij hun contractvoorstel destijds niet aanvaardde, heeft hij niet, aldus zijn moeder. “Zoiets wordt makkelijk beloofd, maar je weet nooit hoe het uitdraait. We weten dat Anderlecht hem is blijven volgen en dat ze in hem een centrale verdediger zien. Hier speelt hij als rechtsback, terwijl hij toch het liefst als centrale verdediger speelt. Een terugkeer zou leuk zijn. We krijgen alvast veel positieve reacties van Anderlechtsupporters op Facebook. Dat stemt ons blij. Gesproken is er nog niet, dat laten we aan zijn manager. Maar we hopen.”

Of ze met de kennis van vandaag dezelfde beslissing zou nemen? “Mathias wel, ik niet. Er is ook nog onze jongste zoon. Hij werd gepest op school – uit jaloezie, omdat zijn broer bij City voetbalt – en mist zijn vrienden in België. Mocht men mij vandaag zeggen dat ik terug naar België mag, ik pak direct alles in. In het begin is alles nieuw, maar we zijn hier nu drie jaar en ik kan niet zeggen dat het goed is meegevallen. We doen het voor Mathias. Maar mocht iemand mij om advies vragen, dan zeg ik: wij zouden het nooit meer doen.”

Lees de hele reportage over de exodus van Anderlechtjongeren in Sport/Voetbalmagazine van 20 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier