Panama op het WK? Een primeur is nakend

De betreurde Amilcar Henriquez in actie tegen Canada. © REUTERS
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vier jaar nadat ze er al een keer zeer dichtbij waren, is het opnieuw mogelijk voor de Panamezen: een eerste deelname aan de WK-eindronde.

Op 15 oktober 2013 was voetbalminnend Panama in de wolken. In de 83e minuut bracht Luis Tejada de thuisploeg tegen groepsleider VS met 2-1 voor. Dat betekende dat Panama op een barrageplaats stond, ten koste van Mexico. Tien minuten later stortte de wereld in: 20.000 mensen zagen hoe Zusi en Johansson allebei in blessuretijd nog 2-3 maakten.

Vier jaar later krijgt Panama een nieuwe kans. Opnieuw tegen de VS, en dat met een selectie waarvan heel wat spelers in de MLS voetballen. Op twee speeldagen van het einde (er wordt vrijdag en volgende week dinsdag gespeeld) staat het land op een derde plaats, eentje die rechtstreeks toegang tot het WK biedt. Een eindronde waar het land – bekend van het Kanaal en de Papers – nog nooit aan deelnam. Het is allemaal wel close: Panama heeft 10 punten, de VS en Honduras 9. Panama speelt eerst uit tegen de VS en ontvangt daarna Costa Rica, dat zich vrijdag bij winst tegen Honduras kan plaatsen. Mexico gaat al zeker naar Rusland.

Matador Tejada is er nog steeds bij, ondanks zijn 35 jaar, al is hij geen basisspeler meer. Helaas niet meer in de selectie: Amílcar Henríquez, in de thuiswedstrijd tegen de VS nog invaller als verdedigende middenvelder. Henríquez, die 85 interlands speelde, werd in april dit jaar doodgeschoten toen hij achter het stuur van zijn auto zat. Een drugszaak, diefstal? Een zaak van foute vriendschappen, liet de politie weten. Het onderzoek loopt nog.

Vier jaar geleden was Henríquez (bij zijn dood 33 en afkomstig uit een arme wijk waar geweld welig tierde) tijdens de 2-3 tegen de VS basisspeler. De wedstrijd van vrijdag in Orlando zet de Panamese voetbalbond in het teken van zijn herdenking. Gabriel Torres, spits van Lausanne en samen met doelman Penedo (Dinamo Boekarest) de in Europa bekendste international, weet voor wie hij straks scoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier