Pär Zetterberg: ‘Zelfs zonder een Zlatan Ibrahimovic, zijn de Rode Duivels heel sterk’

© BelgaImage
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sportmagazine.be stelde drie vragen aan Pär Zetterberg, gewezen speler van Anderlecht en de Zweedse nationale ploeg.

Weet jij waar Marc Wilmots het bizarre idee gehaald heeft om met de Rode Duivels op stage te trekken naar Zweden?

Pär Zetterberg: “Ongetwijfeld omdat hij de garantie heeft dat ze op goeie velden kunnen trainen, omdat hij er kan oefenen tegen een van de beste landen die zich niet voor het WK konden kwalificeren, omdat ze er sowieso in alle rust kunnen trainen, en ten slotte misschien wel om eens in dat nieuwe stadion van Stockholm te kunnen spelen. Dat is een prachtig stadion, alleen jammer dat er problemen zijn met de grasmat. Op enkele maanden tijd hebben ze die vijf, zes, misschien wel zeven keer moeten vervangen. De Friends Arena is een beetje gebouwd naar het model van de Amsterdam ArenA, met een dak, en dat veroorzaakt blijkbaar moeilijkheden met het gras.”

Als er iets ontbreekt in onze nationale ploeg, dan is het misschien wel een echte goalgetter. Zouden we met een Zlatan erbij verzekerd zijn van de finale of zelfs toernooiwinst?

“Om te beginnen zou Zlatan Ibrahimovic zijn plaats hebben in om het even welke nationale ploeg. Hij is ook de enige Zweed die in de ploeg van België zou mogen meedoen. Natuurlijk zouden de Rode Duivels met hem in de ploeg om goals te maken nóg beter zijn, maar zelfs zonder hem zijn ze heel sterk. Als ze in de achtste finales tegen Portugal uitkomen en de Portugezen spelen op het niveau dat ze tegen ons haalden in de barrages, dan gaan de Belgen zeker door.”

Onlangs gaf je de aftrap van Anderlecht-Standard. Had je op basis van wat je in die wedstrijd zag ook maar één seconde de indruk dat je ex-ploeg nog kampioen zou spelen? “Ik weet alles van hun seizoen, ik heb bijna alle wedstrijden via internet bekeken. Toen ik naar Brussel kwam heb ik gezegd: als Anderlecht Standard en vervolgens Brugge kan kloppen, dan speelt het kampioen. Na die match was ik dus van mening dat de klus half geklaard was. Na een moeilijke eerste helft hebben ze daar in de tweede helft ook hun elan gevonden voor de rest van de play-offs. Ze hebben daar veel vertrouwen opgedaan. Laten we er niet omheen draaien: dat is de verdienste van Besnik Hasi. Ik heb met hem samengespeeld. Hij zei destijds niet dat hij trainer wilde worden, maar wat kon hij ons al over tactiek vertellen, zeg!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier