‘Paul Put is nog altijd bondscoach’

Paul Put nam tijdelijk ontslag bij de Jordaanse bond om zich in België te laten behandelen voor darmkanker. © BELGAIMAGE
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Ondanks berichten in de pers vorige week is Paul Put nog altijd aan de slag bij de nationale ploeg van Jordanië.

Is Paul Put nu ontslagen als bondscoach van Jordanië, of niet? Nee, zegt zijn Belgische assistent Freddy Heirman aan Sport/Voetbalmagazine: “Paul heeft zélf om medische redenen en in overleg met de Jordaanse bond tijdelijk ontslag genomen. De rest van de staf is nog altijd in functie. Ook ik. Donderdag kreeg ik nog het bericht dat ze graag zouden zien dat ik mijn werk verderzet. We zijn met twee assistenten: behalve ik ook een lokale coach die instaat voor de vertalingen. Volgens het communiqué van de bond is hij nu caretaker coach, wat zoveel wil zeggen als coach ad interim.”

Het oefenduel later deze maand tegen Egypte laat zowel Heirman als Put aan zich voorbijgaan. Belangrijk wordt het pas eind maart, wanneer Jordanië twee WK-kwalificatieduels speelt, thuis tegen Bangladesh en uit tegen Australië.

Heirman verwacht dat Put dan weer aan de slag gaat, maar zeker is dat volgens zijn advocaat Kris Masson nog niet: “Er is geen datum gekleefd op zijn terugkeer. Paul moet nog vier maanden chemotherapie volgen, tot en met april. Het is afwachten of zijn gezondheid in de goede richting evolueert.” Put wordt behandeld voor darmkanker, iets wat Heirman wist toen zij in juli 2015 samen aan de slag gingen in het Midden-Oosten. “Ook Jordanië wist het”, aldus Heirman.

Masson bevestigt dat Put in cassatie gaat tegen zijn veroordeling tot twee jaar cel in het omkoopschandaal rond gokchinees Ye Zheyun. Vorige maand vroeg de rechter in beroep zijn onmiddellijke aanhouding. “Maar”, zegt Masson, “wij hebben nog niemand gezien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier