Paul Van Himst ging Lionel Messi vooraf

© Belga

In Europa Cup I, de voorloper van de Champions League, scoorden al elf voetballers vijf goals in een en dezelfde wedstrijd, staat in France Football te lezen.

Voor de creatie van de Champions League in 1992 ontmoetten de Europese landskampioenen elkaar in de Europa Cup I. Sinds 1955 waren elf voetballers erin geslaagd om vijf keer het doel te treffen in een wedstrijd. Onder hen ook (gedeeld) topscorer in Europa Cup I 1966-’67 en landgenoot Paul Van Himst.

‘Quintuple’

De Zweed Ove Ohlsson was de eerste om een ‘quintuple’ binnen te trappen in een Europese wedstrijd. De Duitse legende Gerd Müller, viervoudig topschutter in Europa tussen 1972 en 1977 staat ook op de erelijst. De Italiaan José Altafini, recordhouder van alle topschutters in Europa met 14 treffers in een seizoen, doet het lijstje ook alle eer aan.

‘Forfaitleveranciers’

Onder de andere ‘forfaitleveranciers’ horen de Deen Bent Lofqvist, de Brit Ray Crawford, de Bulgaar Nikola Kotkov, de Hongaar Florian Albert , de Zwitser Claudio Sulser, de Deen Soren Lerby en de Let Mihail Miholaps. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier