Philipp Lahm stopt als Duits international

Philipp Lahm met de Wereldbeker © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Niet eens een week na het behalen van de wereldtitel laat Philipp Lahm (30), aanvoerder van de Duitse nationale ploeg, weten dat hij stopt als international. Lahm speelde 113 interlands en scoorde daarin vijf goals.

Lahm had in de herfst van 2013 al aan Duitse journalisten gezegd dat hij het na het WK zou stoppen, met of zonder wereldtitel. Een oprechte, maar impulsieve beslissing was dat toen. Die verklaring viel wat tussen de plooien van de recordreeks die Bayern München neerzette op dat moment. Echt verrassend is het nieuws dat hij stopt dus niet, maar toch zijn velen verbaasd dat hij zijn voornemen nu hard maakt. In de herfst van 2013 heette het dat de rechtsachter absoluut op een hoogtepunt in zijn carrière wilde stoppen bij de Mannschaft. Al is de vraag in hoeverre het Duitse nationale team dat nu al beleeft, want analisten voorspellen dat zij ook de komende grote toernooien kunnen domineren. Bovendien is Lahm nog altijd maar dertig jaar en zowel bij Bayern München -waar hij dit seizoen zijn contract verlengde tot 2018- als Duitsland onbetwiste titularis.

Probleem voor de Mannschaft

Op het voorbije WK in Brazilië was wel veel te doen rond de positie van Lahm. Bij Bayern München het voorbije seizoen door Pep Guardiola omgeschoold tot een verdedigende middenvelder, een idee dat ook Joachim Löw aanvankelijk genegen was. Maar na het uitvallen van Mustafi in de (moeizaam gewonnen) achtste finales tegen Algerije besliste de Duitse bondscoach om zijn aanvoerder weer naar de rechtsachter over te hevelen en Khedira op het middenveld te posteren. Het bleek een cruciale zet in de race naar de wereldtitel, want vanaf dan speelde Duitsland bevrijd.

Volgens Karlheinz Wild, hoofdredacteur van Der Kicker, is de beslissing van Lahm een groot probleem voor de Mannschaft en Löw. Er is niet alleen de psychologische impact van Lahm op het elftal -zijn rust en professionaliteit zijn alom geroemd-, maar bovendien vult hij een positie in die bij de Duitsers als ‘problematisch’ bestempeld wordt. Na Lahm is er niet meteen een rechtsback van wereldklasse voor handen, aldus Wild.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier