Philippe Collin: Natúúrlijk is Stijnen welkom

© Belga

Vrijdag spelen de Rode Duivels uit in Kazachstan, dinsdag op de Heizel tegen Oostenrijk. Er wordt beter twee keer gewonnen, beseft Philippe Collin.

Vrijdag spelen de Rode Duivels uit in Kazachstan, dinsdag op de Heizel tegen Oostenrijk. Er wordt beter twee keer gewonnen, beseft Philippe Collin, de voorzitter van de technische commissie en een van de machtigste mannen in het Belgische voetbal.

Knack: Is het EK weg als de nationale ploeg in de komende twee matchen punten laat liggen?

Collin: “Daar ga ik niet op antwoorden, ik moet eerst de wedstrijden zien. En de stand nadien, ook niet onbelangrijk.”

“Ik denk dat we een goede ploeg hebben, maar ze is wat jong. Een elftal is op z’n best als de gemiddelde leeftijd rond de 26 ligt. Enige uitzondering: Duitsland op het laatste WK. Maar de Rode Duivels zijn nóg jonger dan de Duitsers. De Belgen missen dus ervaring.”

“Er zijn een paar domme dingen gebeurd in Turkije, tactische slordigheidjes, maar gelukkig beseffen de spelers waar ze in de fout zijn gegaan. Dat is de eerste stap: die beginnersfouten in de toekomst niet meer maken. Weet u wat we nog missen? Een speler die trainer is op het veld. Iemand die de lijnen uitzet à la Marc Wilmots of Erik Gerets destijds.”

Stijn Stijnen is er niet meer bij in deze campagne. Dat is uw schuld naar het schijnt.

Collin: Hij denkt blijkbaar dat ik hem niet mag en dat ik de bondscoach iets heb ingefluisterd, maar daar is niets van aan. Ik maak de selectie ook niet, hè. En als Leekens vindt dat Stijnen bij de nationale selectie hoort, dan verwelkom ik hem graag terug. Natúúrlijk.”

“Ik heb geen enkel probleem met die jongen. Nee, hij heeft mij aangevallen in de pers, want hij vond het niet kunnen dat de voorzitter van de technische staf aan een club gebonden is. Antoine Vanhove van Club Brugge was mijn voorganger; toen had Stijnen daar blijkbaar minder problemen mee.”

“Ik vermoed dat iemand Stijnen bepaalde zaken heeft verteld, en dat hij die leugens is gaan geloven. Tja, ik ga hem niet ompraten, dat is de taak van de trainer. Eén keer heb ik zelf het initiatief genomen om met een speler te spreken.”

“Dat was met Axel Witsel, na zijn tackle op Marcin Wasilevski. ‘Je hoort thuis in de kern van de Rode Duivels en ik sta achter je’, zei ik. Ik wou niet dat hij zou denken dat de zaak-Wasilevski hem daar ging achtervolgen. Maar met Stijnen… Er is nooit iets gebeurd tussen ons. Ik begrijp het allemaal niet goed, moet ik zeggen.”

(JVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier