Piqué moet in verdediging na Supercupdeal met Saudi-Arabië: ‘Geen belangenconflict’

© GETTY

FC Barcelona-verdediger Gerard Piqué stelt met klem dat er geen sprake is van een belangenconflict inzake de deal rond de verhuis van de Spaanse Supercup naar Saoedi-Arabië. Dat heeft hij in de nacht van maandag op dinsdag verklaard op Twitch.

Maandag meldde de Spaanse nieuwssite El Confidencial dat de Spaanse voetbalbond (RFEF) een commissie van 24 miljoen euro heeft bedongen voor Kosmos, het sportevenementenbedrijf van Piqué, om de Spaanse Supercup naar Saoedi-Arabië over te brengen. El Confidencial had toegang tot documenten en privé-audioberichten tussen Piqué en RFEF-voorzitter Luis Rubiales. Volgens de nieuwssite krijgt de Spaanse voetbalbond 40 miljoen euro per seizoen voor elk van de zes edities die sinds 2020 in Saoedi-Arabië worden gehouden (240 miljoen euro in totaal), terwijl Kosmos 4 miljoen euro per seizoen ontvangt, goed voor 24 miljoen euro in totaal. El Confidencial maakte melding van een ‘voorkeursbehandeling’ die Piqué zou gekregen hebben van Rubiales.

‘Alles wat we gedaan hebben, is legaal. Er is geen enkel belangenconflict’, verdedigde Piqué zich op zijn Twitch-kanaal. ‘Het enige wat hier illegaal is, is dat privé-audioberichten werden gestolen en aan de pers werden gegeven. Ik weet hoe ik een zakendeal moet scheiden van wat ik mijn hele leven heb gedaan, namelijk voetballen. Ik heb geen hulp gekregen. Als je me vertelt dat vanwege een commerciële overeenkomst de competitie zal worden beïnvloed, heb je geen idee wie ik ben.’

Volgens de Catalaanse verdediger ‘verdiende de federatie vóór de wijziging van het format 120.000 euro (voor de Supercup, nvdr.), nu is dat 40 miljoen euro’. ‘In de wereld waarin wij werken, is een commissie van 10% in overeenstemming met de marktstandaarden’, besluit Piqué.

De eerste editie van de Spaanse Supercup in Saoedi-Arabië vond plaats in januari 2020, met Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid en Valencia. Real Madrid pakte de eindzege, nadat het in de finale Atlético versloeg in de strafschoppenreeks.

Enkele weken voor deze eerste editie had Rubiales op een persconferentie bevestigd dat Kosmos tussenbeide was gekomen in de onderhandelingen met Saoedi-Arabië. Hij benadrukte toen dat de federatie geen rechtstreekse betalingen had gedaan aan het door Piqué opgerichte bedrijf. Daardoor werd een schending van de ethische code voorkomen.

Donderdag verklaarde de RFEF het slachtoffer te zijn geworden van een ‘computeraanval in het kader van een criminele actie’. De federatie meldde dat ‘documenten, gesprekken en privé-audio’s van de voorzitter en de secretaris-generaal’ waren gestolen.

In sportkrant Marca verklaarde de bond maandag dat ‘deze informatie niets nieuws brengt in vergelijking met wat in 2019 openbaar werd gemaakt’. ‘Alle cijfers van de transactie zijn gepresenteerd, toegelicht en gestemd door de vergadering. Dit maakt deel uit van de pestcampagne waaraan we gewend zijn,’ aldus een bondsofficial in Marca.