“Piratenstreams zullen nooit meer verdwijnen”

© Belga

Voor duizenden voetballiefhebbers maakt het niet uit of het Belgisch voetbal straks live via Belgacom of via Telenet te bekijken valt. Zij volgen de Jupiler Pro League al een tijdje via illegale livestreams.

Vrijdag neemt de Pro League een beslissing over het voetbalcontract. Of het nu Belgacom wordt of Telenet, voor duizenden voetballiefhebbers maakt het niet uit waar het Belgisch voetbal straks live te bekijken valt. Zij volgen de Jupiler Pro League al een tijdje via illegale livestreams.

“Hoe meer men ons wil aanpakken, hoe meer reclame ze eigenlijk maken”, zegt een anonieme bron bij BVLS, in België de populairste leverancier van dergelijke livestreams, in Sport/Voetbalmagazine.

Tijdens de play-offs lieten Belgacom TV en de Pro League voor het eerst weten dat ze de gratis livestreams een halt zouden toeroepen. Zonder veel succes, want volgens BVLS bekeken meer dan 10.000 mensen de titelmatch tussen Genk en Standard, terwijl de link dit keer enkel via chatboxen en internetfora werd verspreid.

“In principe kunnen ze ons niet aanpakken”, gaat de man van BVLS verder, “want we blijven binnen de Belgische wet door zelf geen illegale beelden online te plaatsen. Veel meer dan een paar mails van Belgacom hebben we dan ook nog niet ontvangen.”

“In Nederland is de wet echter aangepast. De Eredivisie heeft sinds een paar jaar met een leger advocaten een heuse klopjacht geopend op illegale streams. De rechter legde enkele websites plat, maar die begonnen quasi meteen opnieuw op een andere locatie. Piratenstreams zullen nooit volledig verdwijnen, net zoals het illegaal downloaden van muziek.”

Bod

Hoewel Belgacom door de illegale streams een pak potentiële inkomsten aan zijn neus ziet voorbijgaan, lijkt woordvoerder Jan Margot zich niet al te veel zorgen te maken.

“Het zogenaamde succes van die illegale streams heeft geen enkele invloed op het bod dat Belgacom zal uitbrengen op de tv-rechten. We moeten het probleem niet groter maken dan het is. Sites die onze beelden overnemen, begaan strafbare feiten. Als we het voetbalcontract opnieuw binnenhalen, gaan we het probleem verder aanpakken.”

Of Belgacom al juridische stappen ondernomen heeft, wou Margot niet kwijt. (BV)

Meer weten? Lees deze week in Sport/Voetbalmagazine het volledige artikel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier