Pocognoli: ‘Ik word de kans ontnomen om mijn job uit te oefenen’

Sébastien Pocognoli mocht het voorbije anderhalf jaar enkel maar in de FA Cup opdraven voor WBA. Hier tegen Bristol City. © AFP

Zes maanden lang leefde Sébastien Pocognoli in een roes bij West Bromwich Albion, maar sinds eind 2014 is hij beland in een nachtmerrie. De ex-Rode Duivel zoekt naar antwoorden.

“Birmingham is zeker geen betoverende stad”, begint Sébastien Pocognoli zijn relaas in Sport/Voetbalmagazine. “Wat mij hier bevalt, is de hartelijkheid van de bevolking. Hannover, waar ik twee jaar gewoond heb, is moderner, maar de bevolking is er killer. Geef mij dan maar Birmingham. De mensen zijn even passioneel als in mijn thuisstad Luik. In Luik kan je op je eentje uitgaan en op het einde van de avond met een paar nieuwe vrienden thuiskomen.”

Tony Pulis

Zijn laatste wedstrijd in de Premier League -in de FA Cup mocht de linksback wel nog opdraven- dateert al van 26 december 2014 tegen Manchester City. Drie dagen later werd manager Alan Irvine ontslagen. Een keerpunt.

Pocognoli: “Alan Irvine en technisch directeur Terry Burton overtuigden mij om naar West Bromwich te komen. Tot aan het ontslag van Irvine speelde ik nagenoeg alles. Sinds de aanstelling van Pulis ben ik hoogstens bankzitter. Die vijftien wedstrijden tijdens de eerste helft van het seizoen deden er voor hem niet toe. Onbegrijpelijk. Ik word zonder een valabele reden de kans ontnomen om mijn job uit te oefenen.”

Hij had het wel een beetje zien aankomen, voegt de ex-Genk en ex-Standardspeler. “Pulis is het type manager dat graag zekerheid inbouwt. De nul is heilig voor hem. Een van zijn andere stokpaardjes is dat hij graag centrale verdedigers opstelt op de flanken. Grote, sterke jongens, die in de eerste plaats aan verdedigen denken. Tijdens ons eerste gesprek heeft hij letterlijk gezegd: je bent té offensief ingesteld voor mijn tactische schema. Ik pas dus niet in zijn kraam. Eerst dacht ik: oké, ik ben nieuw in het Engelse voetbal en hij kent mij niet. Maar die gedachte heb ik snel doorprikt. Hij moet gewoon niets weten van een oprukkende back.”

“Joleon Lescott was vorig seizoen de vaste linksachter. Toen die op de laatste dag van de zomermercato aan Aston Villa werd verkocht, dacht ik een plaatsje op te kunnen schuiven in de hiërarchie. Maar zijn vertrek veranderde niets. Jonny Evans, een centrale verdediger, en middenvelder Chris Brunt krijgen de voorkeur. Een duidelijker statement kan je als trainer niet maken ten opzichte van een speler.”

Complexe situatie

Pocognoli zit met een probleem, want veel opties resten er na het afsluiten van de wintermercato niet meer. “Ik heb geen andere keuze dan te zwijgen en keihard te blijven werken”, zegt hij. “Op training spaar ik niemand. Ik las ook extra duurlopen in voor mezelf, in de zomer ben ik zelfs twee keer ritme gaan opdoen bij de reserven. Ik wil klaar zijn wanneer de trainer een beroep doet op mij.”

“In feite zit ik in een complexe situatie: ik speel niet en ik heb een goed contract. Eentje naar de normen van de Premier League. Geen enkele club was bereid om dat bedrag op te hoesten voor een speler die een jaar lang amper heeft gespeeld.”

(Alain Eliasy)

Lees het volledige interview met Sébastien Pocognoli in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 17 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier