Poetin opent WK: ‘Voetbal verbindt ons allemaal aan een ploeg’

Robbie Williams en Aida Garifullina © Belga Image

Het WK voetbal is donderdagnamiddag in het Olympisch Stadion Loezjniki in de Russische hoofdstad Moskou op gang geschoten met de traditionele openingsceremonie.

Het gastland opent in het stadion om 17u het toernooi tegen Saoedi-Arabië.

Een openingsceremonie staat meestal garant voor heel wat spektakel met muziek en dans, en daar maakten de Russen geen uitzondering op. De fans in het stadion konden onder meer genieten van een optreden van de Britse popzanger Robbie Williams, die ook een duet opvoerde met de Russische operazangeres Aida Garifullina.

Tijdens dit nummer werden de vlaggen van de 32 deelnemende landen op het veld gebracht.

De Braziliaanse ex-aanvaller Ronaldo, ondertussen 41 jaar, leukte het spektakel op het veld even op. Ronaldo won met de Seleção de editie van 2002 en scoorde in totaal vijftien WK-doelpunten. Alleen de Duitser Miroslav Klose doet met zestien beter.

De Russische president Vladimir Poetin sprak het publiek toe. ‘De liefde voor het voetbal verbindt ons allemaal aan een ploeg,’ zei hij. ‘Ik wens alle teams succes toe en hoop dat de fans onvergetelijke tijden zullen beleven.’

Ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino nam, zowel in het Engels als Russisch, het woord. ‘In de komende maand zal het voetbal Rusland veroveren’, verklaarde de Zwitser. ‘In de komende maand zal het voetbal de hele wereld veroveren. Geniet van het grootste feest op aarde. Bedankt president Poetin, bedankt Rusland.’

Het WK eindigt op 15 juli, wanneer, opnieuw in het Olympisch Stadion Loezjniki, de finale op de planning staat. Er wordt tijdens het toernooi gevoetbald in twaalf stadions in elf gaststeden.