Politie neemt controle over in twee WK-stadions

© EPA

De Zuid-Afrikaanse politie heeft de controle over de veiligheid overgenomen in de WK-stadions in Kaapstad en Durban, na een wilde staking van de stewards.

Dat hebben de organisatoren dinsdag laten weten. De stewards staken uit onvrede over hun loon. Volgens de stewards in Durban krijgen ze 190 rand (20 euro per dag) terwijl hun 250 rand (27 euro) beloofd was.

De oproerpolitie moest zondag in Durban, na de wedstrijd tussen Duitsland en Australië, met traangas tussenkomen bij schermutselingen met misnoegde stewards.

Geen tussenkomst

De stakers moeten niet hopen op hulp van de wereldvoetbalbond FIFA. Die ziet geen reden om tussen te komen in het conflict rond de salarissen van de veiligheidsdiensten.

“De veiligheid van het WK is een taak van de Zuid-Afrikaanse overheid. De veiligheid in de stadions, is de verantwoordelijkheid van het lokale organisatiecomité”, reageerde woordvoerder Nicolas Maingot.

Ook het organisatiecomité voelt zich niet aangesproken. Onenigheid rond de lonen is een zaak van de verantwoordelijke firma en haar werknemers, luidt het daar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier