Politiefactuur steeg niet door play-offs en kerstvoetbal

© Belga

De balans na het eerste voetbalseizoen met play-offs en kerstvoetbal is voorzichtig positief.

De balans na het eerste voetbalseizoen met play-offs en kerstvoetbal is voorzichtig positief. De politiefactuur is niet gestegen en er hebben zich niet meer incidenten afgespeeld. Dat laat aftredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) weten.

Op vraag van Turtelboom liet de Pro League de gevolgen onderzoeken van zijn competitiehervorming voor de politiefactuur.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Luikse universiteit en toont aan dat de competitiehervorming niet tot meer incidenten heeft geleid. Bovendien daalde de politiefactuur lichtjes.

Minder matchen “Het totale aantal gespeelde matchen daalde door de hervorming immers van 306 naar 298”, verduidelijkt Turtelboom, “In de praktijk zelfs naar 285, door het faillissement van Moeskroen”.

Volgens de onderzoekers moeten de conclusies van het onderzoek wel gezien worden in het kader van het competitieverloop, met onder andere de afwezigheid van Standard in play-off 1.

Gewoonte

Wat betreft de play-offs, verschilt de situatie danig per zone (grote stijging in Brugge, sterke daling in Kortrijk, Luik, Lokeren en Charleroi).

Volgens Turtelboom komt dit omdat er nog te vaak agenten worden ingezet op basis van cijfers uit het verleden of uit machtsvertoon. Ze benadrukt dat het aantal ingezette agenten moet worden berekend op basis van actuele informatie en een dynamische risicoanalyse, en niet “uit gewoonte”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier