Poolse en Russische supporters op de vuist

© AFP

De wedstrijd tussen Polen en Rusland begon zoals gevreesd met vechtpartijen tussen heethoofden van beide supportersgroepen.

Voor het begin van de match tussen Polen en Rusland in het kader van het Europees Voetbalkampioenschap zijn er in Warschau rellen geweest tussen supporters van beide landen. Voorlopig zijn er tien gewonden. De politie van Warschau, die met een nooit geziene ordemacht aanwezig is, moest het waterkanon en traangas inzetten om Poolse hooligans uiteen te jagen, zo heeft een journalist van het Franse persbureau AFP vastgesteld. De politie verrichtte al zo’n zestig aanhoudingen.

Die journalisten lieten weten bebloede mensen gezien te hebben en meenden een zwaargewonde supporter gezien te hebben.

Omgeven door een omvangrijk politiedispositief, trokken de Russische supporters naar het stadion, leuzen scanderend als “we zijn gekomen om te winnen” en “Rusland, Rusland”. Enkele tientallen Polen gooiden een voetzoeker in hun richting en slaakten vijandige kreten. Daarop begonnen de Russische fans met flessen te gooien.

Volgens nog andere aanwezigen werden rond het stadion ook stenen naar elkaar gegooid. Maar ook onder elkaar werd gevochten, zo zouden dronken Polen met elkaar op de vuist zijn gegaan.

Rubberkogels

Bij het naderen van de voetbaltempel kwam het tot nieuwe botsingen tussen beide kampen. De politie antwoordde met het waterkanon en traangas. De talrijk rond het stadion aanwezige politie beschikt over honden, en geweren met rubberkogels.

Volgens De Standaard werden schoten gelost door de politie toen een optocht van Russische fans, met zo’n 5.000 deelnemers, op gang trok. Voor die mars hadden ze toestemming gekregen van het bestuur van Warschau.

Russen provoceren met gigantisch spandoek
Net voor de aftrap van het historisch beladen duel zijn Russische supporters er ook in geslaagd een gigantisch spandoek te ontrollen in de tribunes van het National Stadium in Warschau. Op het spandoek stond een ridder in harnas met zwaard afgebeeld, met daaronder de tekst ‘This is Russia’. Na de nationale hymnes werd het spandoek snel weggehaald.

12.000 Russen verwacht

Volgens de Poolse autoriteiten worden er in Warschau zowat 12.000 Russische supporters verwacht voor de match. De relatie tussen Polen en Rusland is historisch erg beladen. Polen werd meermaals bezet door de Russen, en onder meer die geschiedenis lijkt moeilijk te verteren te zijn. Het werd verwacht dat er problemen zouden zijn tussen de supporters van beide ploegen.

Opgedreven politie-aanwezigheid

De politie-aanwezigheid was dan ook opgedreven voor de wedstrijd, aldus De Standaard. “De veiligheid verzekeren voor, tijdens en na het duel is de grootste uitdaging voor de Poolse politie”, zei de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Jacek Cichocki.

De autoriteiten probeerden mensen met een stadionverbod eruit te halen door identiteitscontroles.

Relschoppers na wedstrijd Tsjechië ‘grotendeels’ geïdentificeerd

Cichocki deelde nog mee dat de meeste van de Russische supporters die in Wroclaw stewards aanvielen na de match tegen Tsjechië, geïdentificeerd zijn. “Sommigen zijn al naar Rusland teruggekeerd, maar als uit het onderzoek blijkt dat zij deelnamen aan de agressie, zullen ze in samenwerking met de Russische autoriteiten vervolgd worden.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier