Primera Division: Girona wil eerste klasse met 21 ploegen

Borja Fernández, de kapitein van Real Valladolid, zou de match tegen Valencia 'geregeld' hebben. © AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Net als in België loopt in Spanje de competitievoorbereiding voor een aantal clubs in het honderd door een matchfixingzaak.

Girona CF, de Catalaanse club die een samenwerkingsverband heeft met Manchester City, eindigde afgelopen seizoen op een achttiende plaats in de Primera División en zakte samen met SD Huesca (19e) en Rayo Vallecano (20e) naar de Spaanse tweede klasse.

Maar een aantal weken geleden kwam in Spanje een matchfixingzaak aan het licht, waarbij ook enkele eersteklassers betrokken zouden zijn. Een van de matchen die onderzocht wordt, is Real Valladolid-Valencia (0-2) van 18 mei 2019. Voor Valladolid, op dat moment mathematisch zeker van het behoud, stond er niks meer op het spel.

Volgens de Spaanse pers werd Borja Fernández, de 38-jarige kapitein van Real Valladolid die aan zijn laatste seizoen bezig was, voor de wedstrijd benaderd door Raúl Bravo en Carlos Aranda, twee ex-spelers die de spilfiguren lijken te zijn in Operación Oikos, zoals de matchfixingzaak in Spanje genoemd wordt.

Tussen de drie heerschappen werd afgesproken dat Valencia na de eerste helft op voorsprong moest staan en dat het de wedstrijd winnend moest afsluiten. Als dat gebeurde, zou Fernández 50.000 euro krijgen. Daarop belegde de kapitein een vergadering met een aantal spelers in het huis van ploegmaat Sergio Gontán Gallardo, alias Keko. Daar werd alles doorgesproken. In totaal zouden zeven spelers van Valladolid betrokken geweest zijn bij de matchfixing.

Die informatie verschijnt in de Spaanse media, maar bij het Spaanse gerecht blijft het voorlopig stil om het onderzoek niet in het gedrang te brengen. Hoelang het onderzoek nog zal lopen en wat het verdict zal zijn, dat is voorlopig koffiedik kijken. Op dit moment wordt bijvoorbeeld ook nog steeds Real Zaragoza-Levante onderzocht, een wedstrijd die gespeeld werd in het seizoen 2010/11 en die ook gefikst zou zijn. Een uitspraak wordt verwacht op 3 september van dit jaar.

Als Real Valladolid veroordeeld zou worden voor matchfixing, dan betekent dat dat er zes punten worden afgetrokken van het eindklassement van de club. Dat zou betekenen dat Valladolid achttiende wordt en dat Girona in eerste klasse blijft. Dat scheelt een slok op een borrel, want de Catalanen rekenden al uit dat het verschil tussen eerste en tweede klasse qua inkomsten neerkomt op 40 miljoen euro. Ook signaleren ze bij Girona dat het, gezien de onzekerheid, op dit moment nogal lastig is om de spelerskern samen te stellen. Op dat vlak zit de club in hetzelfde schuitje als Beerschot, KV Mechelen en Lokeren bij ons.

De enige oplossing die Girona ziet, is om een eerste klasse met 21 ploegen te organiseren tot er een uitspraak is in de matchfixingzaak waarbij Real Valladolid betrokken lijkt te zijn. Die aanvraag hebben ze vorige week officieel neergelegd bij de Spaanse voetbalbond. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, dan trekt de Catalaanse club naar het gerecht. Eén ding lijkt zeker: het einde van dit verhaal is nog lang niet in zicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier