Promovendus FC Köln: geen plaats voor rust en sereniteit

Markus Anfang © BELGAIMAGE
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Carnaval in Keulen, daarvoor moet je bij FC Köln zijn: de traditieclub ontsloeg zijn trainer Markus Anfang op drie speeldagen voor het einde van de competitie. Terwijl de tweedeklasser op weg is naar de titel.

De turbulente geschiedenis van FC Köln wordt gekenmerkt door tal van gekke beslissingen. Zoals dat lijkt te horen in een stad die carnaval op een zeer intense manier viert. Maar wat er anderhalve week geleden gebeurde, is hoogste ongebruikelijk: FC Köln stuurde zijn trainer Markus Anfang de laan uit terwijl de titel voor het grijpen ligt.

Rust en sereniteit horen niet echt bij FC Köln. De club degradeerde vorige zomer uit de Bundesliga en is nu bezig om de terugkeer te bewerkstelligen. Ongeveer 50.000 toeschouwers volgen de thuiswedstrijden, evenveel als op het hoogste niveau.

Tot problemen kwam het in de loop van het seizoen toen sportdirecteur Armin Veh met voorzitter Werner Spinner botste. Die had gesignaleerd dat Anfang en Veh van elkaar vervreemden en dat het bestuur moest nadenken over een ontslag van een van beiden. Veh sprak van een vertrouwensbreuk, waarop Spinner na een in de media breed uitgesmeerde controverse de eer aan zichzelf moest houden. Dezelfde

Veh, die lang als trainer werkte en in 2007 kampioen werd met VfB Stuttgart, lag ook aan de basis van het ontslag van Anfang. Na een 1 op 9 was het vertrouwen op. Ook al stond FC Köln nog altijd 8 punten voor op de nummer 3 in het klassement.

Markus Anfang, geboren in Keulen, was vorige zomer van Holstein Kiel naar de Domstad gekomen. Maar hij vond er nooit echt zijn draai. Het ontbrak hem aan vlotheid in de omgang. Door de successen kwam die stugheid nooit aan de oppervlakte, ook al niet omdat hij offensief en verfrissend voetbal predikte in een ploeg die jaren vanuit de defensie had gespeeld.

Na een aantal wedstrijden zonder winst veranderde dat. Zeker vanaf het moment dat Anfang begon te twijfelen aan zijn tactisch concept en het vertrouwen van belangrijke spelers verloor.

In een interview met de plaatselijke krant Kölnische Rundschau sprak Armin Veh een paar weken geleden provocerende taal: hij zei dat de successen vooral toe te schrijven zijn aan de kwaliteit van de spelersgroep. Lof over zijn trainer kreeg Veh nooit over de lippen.

Na een ongelukkige thuisnederlaag tegen SC Paderborn (2-3) bijvoorbeeld, liet hij horen dat het nu aan de trainersstaf is om oplossingen te vinden. En na de 1-2-nederlaag in de thuismatch tegen Darmstadt 98, anderhalve week geleden, leek de homogeniteit in de groep helemaal verbrokkeld te zijn. Anfang had de spelers niet meer onder controle.

Markus Anfang heeft precies 300 dagen bij FC Köln gewerkt. De club is nu op zoek naar een opvolger en geeft voorlopig de verantwoordelijkheid aan André Pawlak, de coach van de U21.

Ondertussen werd de vorig seizoen ontslagen Oostenrijker Peter Stöger wel al gepolst. Ook dat kan alleen bij FC Köln. Stöger bedankte voor de eer.

Afgelopen weekend verzekerde FC Köln zich dan van promotie, nog voor het maandag op het veld van Greuther Fürth moest aantreden (0-4 winst). Het profiteerde van de nederlagen van de concurrenten Paderborn, Union Berlin en Hamburger SV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier