Promovendus Wolverhampton: gerund door spelersmakelaar Mendes?

Jorge Mendes © BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dat Wolverhampton Wanderers de facto wordt gerund door een spelersmakelaar, blijkt opnieuw uit het rekruteringsbeleid van de neo-eersteklasser.

Bij AC Milan is het slecht afgelopen, maar in de Midlands werkt het wel. Alle vier de voetbalclubs uit Groot-Birmingham zijn in handen van Chinezen en die varen daar, na jaren crisis, niet zo slecht bij.

Aston Villa greep maar net naast de promotie, polste Thierry Henry als nieuwe coach, maar bevestigde vorige week uiteindelijk Steve Bruce in zijn rol van manager.

En bij Wolves lijkt alles mogelijk. Na zes jaar vagevuur werd de poort naar eerste klasse opnieuw open gebeukt, en met Rui Patricio en João Moutinho zijn er zelfs twee Europese kampioenen aangetrokken. Doel: in een eerste fase de subtop, in een tweede fase de Engelse top.

Het geheim achter dat succes is geld en relaties. Het geld komt van de Chinezen van Fosun, mensen met diepe zakken, actief in de zware industrie, de farmaceutica en de entertainmentbusiness. Ook deels eigenaar van Gestifute, het agentschap van Jorge Mendes, een voormalige nachtclubeigenaar die onder meer – en daarmee zitten we bij zijn bekendste klant – Cristiano Ronaldo begeleidde. En wat wil de realiteit nu: dat Gestifute ook spelers begeleid als Rui Patricio, João Moutinho, Rúben Neves, Helder Costa of Diogo Jota, allemaal spelers van… Wolverhampton.

Runt Gestifute Wolves?, is dan ook de terechte vraag. In elk geval ook die van trainer Nuno Espíritu Santo. Bestaat er dan niet zoiets als een verbod van makelaars om een club te runnen? Ja, maar de Premier League staat machteloos. Mendes is officieel slechts een raadgever van de Chinezen, en ook al doet de club de meeste zaken met Gestifute, er komen ook nog spelers via andere tussenpersonen, zegt Wolves.

João Moutinho laat het niet aan zijn hart komen. Hij maakte in het verleden al vreemde keuzes, die voor tweedeklasser Monaco indertijd bijvoorbeeld. Hij leidde de ploeg terug naar de Franse top. Met in totaal zeven Portugezen, een Portugese coach én een Braziliaan zal hij zich in de Midlands niet ontheemd voelen. Het doel: Wolves weer naar de top helpen. En Mendes aan een boel centen, ongetwijfeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier