PSV leeft op dankzij Zuid-Amerikanen

© VI Images / Tom Bode Multimedia

Na de Mexicaanse scoremachine Hirving Lozano tillen ook zijn landgenoot Erick Gutiérrez en de Uruguayaan Gastón Pereiro de Eindhovense club naar een hoger niveau, wat een 18 op 18 opleverde.

Beiden zijn ze 23, afkomstig uit Pachuca en sinds eind augustus herenigd in Nederland. Het was aanvaller Hirving ‘Chucky’ Lozano die er voor zorgde dat PSV naar verluidt 6 miljoen euro (dat via bonussen nog kan oplopen tot 8 miljoen euro) neertelde voor middenvelder Erick ‘Guti’ Gutiérrez, zijn boezemvriend van bij ex-club CF Pachuca. Dat gebeurde enkel dankzij de jackpot van de Champions League, want de verzekerde 35 miljoen euro verhoogde de financiële slagkracht van het team van coach Mark van Bommel.

Klik

Gutiérrez tekende een vijfjarig contract. Hij is de zesde Mexicaanse prof die onder contract ligt in Eindhoven. Mexicaanse voetballers willen altijd graag naar Europa. En PSV staat goed aangeschreven, dankzij het eerdere succes van Andrés Guardado, maar ook in een verder verleden met internationals Héctor Moreno en Carlos Salcido.

Van Bommel is door zijn passage in Barcelona ook de Spaanse taal machtig, wat de onderlinge communicatie alleen maar vooruithelpt.

Vanaf hun elfde speelden ze samen, waardoor ze elkaar nagenoeg blindelings aanvoelen. De balans na amper zes speeldagen liegt niet: Lozano zit al aan vijf treffers en een assist, maatje Gutiérrez aan 1 goal en 1 beslissende pass in amper twee competitieduels.

‘Die klik voelde weer net als toen we in de jeugd voetbalden’, verklaarde Gutiérrez daarover in VI. ‘Dat we het nog nooit verleerd waren, bewezen we bij een van de zeven goals tegen ADO Den Haag.’ Een dieptepass van Guti werd afgerond door Chucky, jarenlang een klassieker in de Mexicaanse competitie. Het leidde in 2016 tot een verrassende titel.

Het is ook een groot voordeel dat Van Bommel, door zijn passage in Barcelona, de Spaanse taal machtig is, wat de onderlinge communicatie alleen maar vooruithelpt. Want Gutiérrez is een spelmaker, die over een uitstekende pass beschikt en snel denkt, terwijl Lozano voor constante dreiging, diepgang én vooral doelpunten zorgt.

Wisselvalligheid

Ook Gastón Pereiro is een amper 23-jarige groeibriljant, die in zes duels al vijf keer scoorde en twee assists gaf. De Uruguayaan beleefde vorige week in Camp Nou een hoogtepunt, toen de middenvelder na afloop van de CL-confrontatie tegen de Catalaanse grootmacht uit handen van zijn landgenoot Luis Suárez zijn wedstrijdshirt ontving.

De tweevoudig international vertoeft al bijna drie jaar in Eindhoven, waar hij de ene week werd geprezen voor zijn genialiteit maar de andere week net zo goed uit de toon kon vallen. Wisselvalligheid, het blijft een term die steevast wordt gekoppeld aan de linksvoetige stilist. De oud-speler van Club Nacional de Football was in 93 competitieduels voor PSV goed voor 37 goals en fungeerde 11 maal als aangever. Met zijn productie is dus weinig mis. En bovendien blijkt zijn techniek fenomenaal. Alsof de bal aan de buitenkant van zijn linkervoet kleeft. Ook zijn vrije trappen zijn een lust voor het oog. Maar het lijkt erop dat Van Bommel de juiste snaar kan raken, terwijl de aanwezigheid van de twee Mexicaanse goudhaantjes ook voor een stevige opleving zorgt bij die andere Zuid-Amerikaan en bij uitbreiding heel PSV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier