PSV-toptalent Ihattaren verkiest Oranje boven Marokko

Mohamed Ihattaren: een supertalent voor Oranje. © belgaimage

PSV-middenvelder Mohamed Ihattaren (17) laat Marokko vallen voor Oranje.

Vleugelverdediger Sergiño Dest (19, Ajax), zoon van een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader, kon door bondscoach Ronald Koeman niet worden overtuigd om te kiezen voor de Nederlandse nationale ploeg. Gelukkig was Dest niet dé toptarget. Die eer was weggelegd voor Mohamed Ihattaren, een amper 17-jarige aanvallende middenvelder van PSV die op 26 januari dit jaar debuteerde in de eredivisie bij de 2-1-zege tegen FC Groningen. ‘Mootje’ koos pas recent definitief voor Oranje, nadat hij begin oktober zijn vader Mustapha verloor door ziekte. Die kwam in de jaren zeventig naar Nederland als gastarbeider vanuit Marokko, op zoek naar werk. Hij werkte er in ploegendienst bij de frisdrankenfabrikant- en leverancier Vrumona.

Het leven van de migrantenfamilie – bestaande uit vijf broers en een zus – stond jarenlang in het teken van de profloopbaan van nakomeling ‘Mootje’, die zich op achtjarige leeftijd al aansloot bij de club uit Eindhoven. Mede op hun advies liet hij de afgelopen jaren aantrekkelijke financiële en sportieve voorstellen van Manchester City, Barcelona en Chelsea schieten. Doordat papa Ihattaren geen tijd had om het voetbaltalent dagelijks naar de training te brengen, ondersteunde de rest van het gezin hun jongste lid.

Zijn vijftien jaar oudere broer Yassin stopte zelfs als geschiedenisdocent. Een andere broer, Yassir, legde tijdelijk zijn baan als apotheker stil. ‘Een risico’, geeft hij toe. ‘Mohammed maakt deel uit van een heel hechte familie, waar veel respect bestaat en ze hem de juiste waarden meegaven’, beweert oud-Marokkaans international Adil Ramzi, die als coach bij de U16 van PSV een belangrijke rol vertolkte in de carrière Ihattaren. Kleine Mo valt vooral op door zijn verfijnde techniek, prachtige trap en zijn indrukwekkende lichaamsbouw.

Ihattaren, die met de U17 van Nederland het EK won, werd door Koeman niet opgeroepen voor de EK-kwalificatieduels tegen Noord-Ierland en Estland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier