Rapinoe leidt Verenigde Staten naar halve finale van WK Vrouwen

De Amerikaanse voetbalsters hebben zich vrijdag moeizaam geplaatst voor de halve finales van het WK in Frankrijk.

De titelverdediger schakelde in het Parc des Princes in Parijs het gastland met 2-1 uit. Megan Rapinoe was met twee treffers de Amerikaanse heldin. In de halve finales spelen de Verenigde Staten tegen Engeland.

De Amerikaanse ploeg kwam in de vijfde minuut op voorsprong door een curieuze vrije trap van Rapinoe, die vanaf de linkervleugel het net wist te vinden met een schot dat iedereen verraste.

De Amerikaanse spits haalde onlangs nog het wereldnieuws door een uithaal van president Donald Trump op Twitter. ‘Megan moet eerst winnen voordat ze praat’, liet hij onder meer weten. Trump doelde op eerdere uitspraken van Rapinoe, dat ze niet van plan was naar het Witte Huis te komen indien Verenigde Staten de wereldtitel in Frankrijk prolongeert.

De Amerikaanse ploeg verzuimde het duel na de succesvolle start snel te beslissen. Een groot overwicht leverde genoeg kansen, maar geen doelpunt op. Daardoor bleef Frankrijk, met keepster Sarah Bouhaddi in een hoofdrol, in een stunt geloven. Beste kans kreeg Eugénie Le Sommer.

In de 58e minuut schoot de Franse aanvalster in het zijnet. Uit een soepele aanval leek Rapinoe het duel in de 65e minuut te beslissen (2-0). Frankrijk bleef er niettemin in geloven, maar meer dan een treffer van Wendie Renard leverde het Franse wanhoopsoffensief niet op.

De Amerikaanse voetbalsters gaan voor een vierde wereldtitel, na 1991, 1999 en 2015. Vier olympische titels (1996, 2004, 2008, 2012) hebben ze al op hun palmares.