Raúl Meireles: ‘De rol van outsider ligt ons’

© AFP

Ligt de sleutel van het succes van Portugal, dat het donderdagavond in de kwartfinales opneemt tegen Tsjechië, op het middenveld?

Weinigen hadden Portugal vooraf tot de favorieten gerekend en dat komt hen goed uit, zo zegt middenvelder Raúl Meireles in El País. “Ik ben Champions Leaguewinnaar geworden met Chelsea en toen geloofde ook niemand in onze kansen.”

Het Portugese team heeft in ieder geval met Pepe en Bruno Alves twee wereldverdedigers en in de voorlinie lopen met Nani en Cristiano Ronaldo ook geen sukkelaars. Die laatste is er overigens op gebrand om dé figuur van het tornooi te worden. Met Rui Patricio beschikt coach Paulo Bento ook over een secure keeper.

Voor- of nadeel?

De enige linie waarover wat twijfels bestaan, is het middenveld. Met Raúl Meireles, João Moutinho en Miguel Veloso staan daar drie dezelfde types. Volgens sommigen is dat in het moderne voetbal een voordeel, volgens anderen een nadeel. Geen van hen is immers een echte spelmaker – een nummer tien – zoals Deco en Rui Costa dat vroeger waren.

Moutinho (25) is de meest creatieve van de drie. Hij is een jeugdproduct van Sporting Clube waar hij op 19-jarige leeftijd de aanvoerdersband erfde van Sa Pinto. Sinds juli 2010 voetbalt hij bij Porto. Meireles (29) is een echte box-to-boxspeler die zijn strepen verdiende in de Premier League bij Liverpool en Chelsea. Hij speelt even agressief als hij eruit ziet. Opvallend is wel dat hij zelden een wedstrijd volmaakt.

Veloso (26) is de grootste verrassing. Hij greep zijn kans in de barragewedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina en verdween sindsdien niet meer uit de ploeg. Hij is eveneens een product van de befaamde academie van Sporting Clube, maar speelt nu in de relatieve anonimiteit bij het Italiaanse Genoa.

“Ons geheim”, zegt Meireles over het driemansmiddenveld, “is de goede organisatie.” Of dat ook zo is, kan u zelf donderdagavond om 20.45 uur beoordelen in de kwartfinale tegen Tsjechië. (SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier