RC Genk wordt ‘ideale vangnet’ voor Liverpool

© Belga

De laatste punten en komma’s van het samenwerkingsakkoord tussen RC Genk en Liverpool worden deze week geplaatst.

Algemeen directeur Dirk Degraen en sportief directeur Herman Vermeulen verbleven vorige week in Liverpool om er namens RC Genk het samenwerkingsakkoord met de Premier Leagueclub af te ronden. Ze ontmoetten er Rafa Benítez, zijn rechterhand Eduardo Macía en ten slotte de executive manager om alles in contracten te gieten. De laatste punten en komma’s worden deze week geplaatst.

Het eerste luik van de samenwerking gaat over een uitwisseling van knowhow. “Het spreekt voor zich dat wij leergieriger zullen zijn dan zij”, zegt Herman Vermeulen in Sport/Voetbalmagazine.

“Toch verwacht ik geen spectaculair rendement van dit luik. Weinig clubs zetten hun deuren immers niet open. Zie maar waar men met de Pro Licence al overal is geweest. Veel geheimen zijn er dus niet.”

Ook op het vlak van de scouting verwacht Vermeulen maar een beperkt effect voor Genk. “Wij hebben nu zelf een elektronische databank met 2500 spelers die we minstens één keer live aan het werk zagen. Wij zijn één jaar bezig, zij twaalf. Maar onze targetmarkt is een andere dan de hunne. Zij betaalden 25 miljoen euro voor Torres. Dat zegt genoeg. Ik zit niet in de Spaanse Primera División te scouten.”

Het tweede luik gaat over talenten van Liverpool die tijdelijk bij Genk kunnen worden gestald. “Hier ben ik gematigd positief over”, zegt Vermeulen. “Meestal gaat het om jonge spelers en die moet je niet zomaar nemen, want dan blokkeren ze onze eigen jongens. Bovendien gaat het vaak om spelers die ofwel te jong ofwel te licht bevonden zijn. Samen met Roland Janssen ben ik al eens een wedstrijd van hun tweede ploeg gaan bekijken. Ik voelde niet de dwingende behoefte om daar op dat moment iemand uit te pikken. Wij zijn op zoek naar meer kracht en ervaring: dan kom je niet uit bij jongens van de tweede ploeg van Liverpool.”

Vermeulen kadert dit luik in de Genkse doorstromingspolitiek. Die stuurde hij lichtjes bij. “Onze strategie is nu dat de jeugdwerking elk jaar twee à drie doublures voor de eerste ploeg moet kunnen afleveren. Dat is iets anders dan elk jaar een titularis moeten afleveren, want dat kan niet. Mocht je eens met een lichting zitten waarmee het niet lukt, kunnen we die doublures bij Liverpool zoeken in plaats van ergens in den vreemde.”

Het derde luik noemt Vermeulen voor beide partijen het interessantste. “In Engeland is het niet simpel om spelers van buiten de Europese Unie aan te trekken, zoals uit Zuid-Amerika of Afrika. Zulke spelers zouden eerst via ons kunnen passeren. Wij zouden het ideale vangnet voor Liverpool kunnen zijn. Hier ben ik dus wel enthousiast over, want een speler die goed is voor Liverpool, kan zeker ook voor ons iets betekenen. Ook voor hen was dit een van de grootste beweegredenen voor de samenwerking.”

Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier