RCD Espanyol: geen politiek a.u.b.

Espanyol spelers Gerard Moreno Jorge Burgui. © Belga
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In de hele Catalaanse kwestie houdt RCD Espanyol, de tweede club uit Barcelona, zich afzijdig.

Terwijl FC Barcelona zich nadrukkelijk ‘achter het Catalaanse volk en de Catalaanse instellingen’ blijft scharen, houdt RCD Espanyol zich opvallend op de achtergrond. In thuisbasis Estadio Cornellà-El Prat zijn er de afgelopen weken zo goed als geen politieke boodschappen te lezen geweest en als het van de club zelf afhangt, blijft dat zo. Die vindt dat de politiek het domein van de politici is. Op 11 september, de Catalaanse nationale feestdag, verklaarde Ramón Robert, afgevaardigd bestuurder van RCD Espanyol, in de pers: ‘Wij zijn een sportclub, wij doen niet aan politiek. Wij werken aan onze groei en aan ons project.’ Gerard Figueras, verantwoordelijk voor de sport in de Catalaanse regering, zette daarop de tweede club uit Barcelona onder druk: ‘Wij hebben respect voor de positie van Espanyol, maar het is duidelijk dat we verwachten dat de club haar mening bijstelt en ik vraag dat ze hetzelfde doet als andere clubs in Catalonië.’

Vorige week roerden ook de fans van Espanyol zich. De belangrijkste supportersverenigingen brachten gezamenlijk een manifest naar buiten met als titel ‘Voor een blauw-wit stadion’. Daarin uitten de pericos hun bezorgdheid over de politieke situatie in Catalonië, maar pleitten ze ervoor om in het stadion alleen de blauw-witte kleuren van de club uit te dragen, omdat die ‘ons allemaal verenigen’.

Het is een mening die ook een aantal peñas, zoals supportersverenigingen in het Spaans heten, van FC Barcelona is toegedaan. Zo besliste de peña van Elda, een gemeente in de provincie Alicante, vorige week dat ze niet langer officieel tot FC Barcelona wenst te behoren vanwege de politieke stellingname van de club. De vereniging liet wel weten dat ze voor Barça blijft supporteren. Bij de azulgrana vrezen ze nu dat nog andere Spaanse supportersverenigingen die buiten Catalonië liggen een voorbeeld zullen nemen aan Elda. Heel wat supporters zijn namelijk pro-Spanje. Barcelona heeft 1529 peñas over heel de wereld. In Catalonië zijn er 519 en in de rest van Spanje 896.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier