Real – Cristiano: einde sprookje?

© UPDATE IMAGES PRESS/MAXPPP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het nieuws dat Cristiano Ronaldo het gehad heeft met Spanje, sloeg in als een bom. Werkt de Spaanse fiscus op zijn zenuwen of is er meer aan de hand? Het gevoelige dossier CR7 uitgelegd in vijf vragen.

Hoe geagiteerd en kwaad Cristiano Ronaldo ook zou zijn achter de schermen, aan zijn prestaties is het niet te merken. Op de Confederations Cup gaat hij zwierig op zijn elan van de laatste weken door. In de wedstrijden tegen Mexico en Rusland werd hij telkens verkozen tot Man van de Match. Dat was hij ook al in de Champions Leaguefinale tegen Juventus. Maar tussen die avond in Cardiff en het begin van het toernooi in Rusland is er een mismatch met Spanje ontstaan. Nadat bekend werd dat hij een rechtszaak aan zijn been had wegens belastingontduiking, liet CR7 als snel verstaan dat hij weg wil uit het land waar hij sinds 2009 voetbalt. Hoe komt dat en wat zijn daarvan de mogelijke gevolgen? Vijf vragen, vijf antwoorden.

1. Waarvan wordt Cristiano Ronaldo beschuldigd?

Op 31 juli moet CR7 voor de Spaanse justitie verantwoording komen afleggen voor een belastingontduiking van in totaal 14,7 miljoen euro. De Portugese superster wordt beschuldigd van vier fiscale misdrijven die hij begaan zou hebben tussen 2011 en 2014. Een jaar nadat hij voor Real Madrid tekende – in 2010 – zou Cristiano Ronaldo een bedrijfje opgericht hebben op de Britse Maagdeneilanden om inkomsten uit zijn portretrechten te verbergen voor de Spaanse fiscus. Dat zou neerkomen op een ‘bewuste en vrijwillige inbreuk’ tegen de belastingverplichtingen in Spanje. Op een van de vier misdrijven staat een gevangenisstraf van minstens één jaar, op de drie andere staan straffen van twee tot zes jaar.

Volgens de Spaanse krant Marca zeggen bronnen bij Gestifute, het makelaarsbureau van Jorge Mendes, dat CR7 niet van plan is om die 14,7 miljoen euro terug te geven. Hij heeft het Amerikaanse advocatenbureau Baker & McKenzie onder de arm genomen om zijn zaak te verdedigen.

Pittig detail: op 29 juli staat de tweede clásico ooit op buitenlandse bodem geprogrammeerd in het Hard Rock Stadium van Miami. Als CR7 deelneemt aan de Amerikaanse tournee van de ploeg, zou dat betekenen dat hij ongeveer dertig uur heeft tussen het einde van de wedstrijd en het begin van het proces in Madrid.

2. Wil hij echt alleen weg uit Spanje vanwege die fiscale perikelen?

Als de beste speler van je team en de clubtopschutter aller tijden in de pers laat doorsijpelen dat hij weg wil, hoe zou jij dan als voorzitter reageren? Waarschijnlijk niet met de mededeling: ‘Ik heb nog niet met hem gesproken. Ik ga wachten tot na de Confederations Cup.’ Toch is het precies dat wat Florentino Pérez verkondigde. Ook met Jorge Mendes, de makelaar van CR7, had de net opnieuw verkozen voorzitter van Real Madrid nog geen contact. Dat is op zijn minst gezegd een vreemde reactie. Uiteraard zei Pérez ook dat hij er zeker van is dat Cristiano bij Real zal blijven. Dat moet hij ook wel zeggen om een groot deel van de achterban te sussen, maar de vraag is of de club er nog erg happig op is om zijn superster koste wat het kost te houden. Tot hij in de laatste weken van het seizoen ontplofte en het ene beslissende doelpunt na het andere maakte, leverde de 32-jarige Portugees immers een flets seizoen af. Toen hij op 23 april aan de aftrap stond van de met 2-3 verloren clásico tegen FC Barcelona, had hij in de competitie 19 keer gescoord in 33 wedstrijden. Slecht kun je dat bezwaarlijk noemen, maar het is een cijfer dat verbleekt bij zijn gemiddelde van méér dan één goal per match van de vorige seizoenen. En dat terwijl het hele team zoals altijd op hem was afgesteld.

Het is een hersenbreker voor elke coach van Real Madrid: hoe positioneer ik de ploeg zodat Cristiano zoveel mogelijk goals kan maken? Een aantal jaar geleden haalde een woordenwisseling tussen José Mourinho en zijn vedette de pers. Toen de spits openlijk zijn beklag had gemaakt over de defensieve speelstijl van The Special One, had die hem in de kleedkamer aangepakt: ‘Weet je waarom wij zo spelen? Voor jou! Omdat jij niet wil verdedigen en de vleugels afdekken.’ Regel één in het handboek van elke trainer van Real sinds 2009, is ook: zeg op een persconferentie dat Cristiano de beste speler ter wereld is. Toen Rafael Benítez dat niet over zijn lippen kreeg, zorgde dat meteen voor ruis op de relatie. Carlo Ancelotti en Zinédine Zidane bleken meesters in het bespelen van het ego van CR7, maar de Fransman weet ook dat de jaren stilaan vat op hem zullen krijgen en dat hij niet eeuwig buitenaardse prestaties zal kunnen leveren.

Het is een publiek geheim dat Real Madrid de afgelopen maanden toenadering zocht tot Kylian Mbappé en Eden Hazard. Terwijl de blessure van de Belgische dribbelkont zijn transfer compliceerde, wil de jonge aanvaller van AS Monaco dolgraag naar de Spaanse hoofdstad verhuizen. Hij beraadt zich nog met het oog op het WK over een jaar: bij AS Monaco is hij zeker van een basisplaats, bij Real is dat veel minder het geval. Hoewel CR7 eind vorig jaar nog een verbeterd contract tot 2021 kreeg (met een opstapclausule van 1 miljard euro), krijgt hij dus tegelijkertijd ook het wat onbehaaglijke gevoel dat Real al bezig is met zijn opvolging.

Bovendien dreigt hij komend seizoen de enige speler van Jorge Mendes in de kern van Los Blancos te zijn. Want het rijk van de supermakelaar bij Real brokkelt af. Terwijl Mendes onder het bewind van Mourinho nog een vaste klant was op oefencomplex Valdebebas, zal zijn invloed na het vertrek van Fábio Coentrão (vorig seizoen al uitgeleend aan AS Monaco), Pepe en James Rodríguez veel minder groot zijn. Dat was vroeger, met ook nog Ricardo Carvalho en Angel Di María erbij, wel anders.

Ten slotte is er nog de houding van een beperkt gedeelte van het publiek in Bernabéu, dat Cristiano consequent uitfluit. De spits gaf al meermaals te kennen dat het hem stoort. Dat een deel van de pers hem nu vanwege de rechtszaak behandelt als een crimineel, stuit hem ook tegen de borst. Cristiano is boos en hij is het beu, zo wordt geschreven. Het kunnen factoren zijn die meespeelden in zijn beslissing om Spanje te verlaten.

3. Waar kan hij naartoe?

Na de Confederations Cup zal Cristiano Ronaldo op de koffie gevraagd worden bij Florentino Pérez. Volgens verschillende media zal de Portugees dan een bod van PSG op tafel gooien van om en bij de 200 miljoen euro. De club uit de Franse hoofdstad lijkt voorlopig de enige die bereid is om zoveel te investeren in CR7. Bayern München gaf al openlijk te kennen dat het niet geïnteresseerd is en Manchester United richt zijn pijlen op Alvaro Morata. Bovendien is de relatie tussen Mourinho en Cristiano op zijn zachtst gezegd vertroebeld sinds hun samenwerking bij Real tussen 2010 en 2013. Toch zou CR7 een terugkeer naar Old Trafford niet ongenegen zijn, ook al omdat het publiek, dat nog steeds ‘Viva Ronaldo’ zingt, hem daar op handen draagt.

Uiteraard liggen een aantal Chinese clubs eveneens op vinkenslag. Het is hun natte droom om de beste speler van het moment naar de Super League te halen. Het zou de competitie een enorme boost geven, maar de kans is klein dat Cristiano zijn geluk gaat beproeven in het Verre Oosten. Zijn honger naar nieuwe trofeeën in grote Europese competities is nog altijd intact en in zijn achterhoofd denkt hij al aan zijn vijfde Gouden Bal én het WK 2018.

4. Wat zijn de gevolgen van zijn eventueel vertrek voor Real Madrid?

Het vertrek van CR7 zou twee gevolgen hebben voor de Koninklijke: (1) de clubkas zal enorm gespijsd worden en (2) er ontstaat een hiaat in de aanvalslinie. Met het geld van de transfer van Ronaldo zou Real de markt kunnen opgaan en de verjonging van de kern doorvoeren die het al had ingezet met Jesús Vallejo (20, terug van uitleenbeurt aan Eintracht Frankfurt, vervanger voor Pepe) en Theo Hernández (19, doublure voor Marcelo).

L’Equipe meldde vorige week dat Zinédine Zidane een gesprek had met Kylian Mbappé, waarin hij hem speelminuten garandeerde als hij nu al naar Real zou komen. Dat zou erop kunnen wijzen dat Zidane zijn rotatiesysteem ook volgend seizoen wil doortrekken, maar het kan ook betekenen dat de coach er zeker van is dat één speler van de ‘BBC’ straks vertrekt. Florentino Pérez heeft zijn lievelingen Gareth Bale en Karim Benzema altijd de hand boven het hoofd gehouden, maar de Welshman was vorig seizoen vaak geblesseerd en de Franse spits wordt 30 in december. Het zijn alle drie dus potentiële vertrekkers, maar Cristiano is de enige die er voorlopig zelf op aanstuurt.

5. Wat zijn de gevolgen van zijn eventueel vertrek voor de Spaanse competitie?

La Liga heeft haar uitstraling te danken aan Real Madrid en FC Barcelona. De uithangborden van die twee clubs zijn Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. De Spaanse competitie leeft van het duel tussen de beste twee voetballers van de planeet. De de nu al acht seizoenen durende rivaliteit tussen de Portugees en de Argentijn is een uniek gegeven in de voetbalgeschiedenis. Elke blik tussen de twee, elke zin die de ene over de andere uitspreekt, elke hand die ze elkaar geven, het is meteen wereldnieuws.

Om doordrongen te geraken van de grootsheid van het duo volstaat het om er de erelijst van de Gouden Bal bij te nemen van de afgelopen negen jaar. Sinds 2008 won Cristiano vier keer en Leo vijf keer. Als de Portugees andere oorden zou opzoeken, zou dat een slechte zaak zijn voor de Primera División. Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse profliga, verklaarde dan ook: ‘Als je de wereld rondreist, besef je hoe belangrijk de grote clubs en de vedetten zijn. In deze periode, waarin we proberen het merk ‘La Liga’ overal in de markt te zetten, zou het vertrek van Cristiano een onherstelbaar verlies zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content