Real Madrid – Atlético Madrid: ‘Een gevecht tussen supersterren en één trainer’

In de CL-finale van 2014 tussen Real en Atletico Madrid trok de Koninklijke aan het langste eind © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Zaterdagavond staat met de Madrileense derby tussen Real en Atlético de apotheose van dit voetbalseizoen op het programma. Guillaume Gautier, redacteur en analist van Sport/Voetbalmagazine, blikt vooruit naar de Champions League-finale. We leggen hem drie vragen voor.

Met Yannick Carrasco staat er ook een Belg in de finale, welke rol zie je voor hem weggelegd?

Guillaume Gautier: “De grote troef van Yannick Carrasco is dat hij Simeone toelaat de tactiek aan te passen zonder vervangingen te moeten doorvoeren, hij kan zowel in de spits als op de flank uit de voeten. Zo kan El Cholomakkelijk switchen tussen zijn 4-4-2 met hoge pressing naar een rigoureuze 4-1-4-1 gestoeld op defensieve organisatie. In het competitieduel tussen Real en Atlético veranderde Carrasco na zijn invalbeurt het gezicht van de wedstrijd, vanaf de linkerflank deed hij Arbeloa zweten bij elk balcontact. Tegen Carvajal kan dat anders zijn, dan zal de rol van Carrasco er eerder in bestaan om met zijn snelheid gevaarlijk te zijn op de counter, of om de bal zo hoog mogelijk in het spel te krijgen. Door zijn dribbelvaardigheid en balvastheid heeft hij daarin een belangrijke functie. In het voetbal van Atlético is het winnen van meters even belangrijk als in het rugby. Door de meters die Carrasco maakt, kan de verdediging even op adem komen.”

Wordt het een tactisch steekspel onder trainers of wordt het toch een wedstrijd van supersterren op het veld?

Guillaume Gautier: “Ik zou eerder stellen dat het een gevecht wordt tussen supersterren en één trainer. Zidane nam in de loop van het seizoen het roer over bij Real en deed dat met een gedachtegoed dat dicht aanleunt bij dat van Pep Guardiola. Maar al snel heeft hij het geweer van schouder moeten veranderen, want een dergelijk op balbezit gestoeld voetbal vereist een langere voorbereidingsperiode. Zo schoof Kroos weer een rij hoger en nam Casemiro diens plaats in voor de verdediging. Casemiro is minder nuttig bij balbezit maar zorgt voor balans in het elftal. Real is een ploeg die tactisch beschouwd in tweeën is verdeeld, maar dan met aanvallers die tegen eender welke ploeg en in fractie van een seconde het verschil kunnen maken.”

“Daartegenover staat een Atlético dat duidelijk de stempel van zijn coach draagt. Waar de sterren ondergeschikt zijn aan een filosofie die stoelt op organisatie en solidariteit. Toch zie je dat ook bij Atlético de offensieve acties voornamelijk steunen op individuele exploten en niet op collectieve combinaties. De grootste dreiging voor de Realverdediging zal ongetwijfeld komen van Griezmann, maar ook Carrasco en Saúl kunnen met hun dribbels pijn doen. Net als Fernando Torres met zijn diepgang.”

Waarom moeten we supporteren voor Real en waarom voor Atlético?

Guillaume Gautier: “Een overwinning van Real Madrid zou de club nog legendarischer maken en het aura van Zinédine Zidane nog vergroten. Loop maar eens door de trofeeënzaal van Bernabeu, waar tien Champions Leaguebekers naast elkaar opgesteld staan, en dan begrijp je meteen het belang van deze prijs voor de geschiedschrijving van die club. Real, dat is een instituut en staat gelijk aan de elegantie van geraffineerde topspelers. Als je daarentegen meer een aanhanger bent van het tactische aspect van het voetbalspelletje, dan steun je Atlético. De formidabele organisatie die Diego Simeone in het elftal kreeg en zijn kwaliteit om zijn spelers naar een hoger niveau te tillen. Ga maar eens na: welke spelers haalden na hun vertrek bij Los Colchoneroshetzelfde niveau als tijdens hun periode in Caldéron? Het beste voorbeeld is Filipe Luis, die in Madrid zijn beste vorm terugvond na een moeilijk jaar bij Chelsea.”

“Als Atlético Real verslaat in de finale zal het de Champions League gewonnen hebben door de scalp te pakken van de drie grootste clubs van het continent. Een fameuze stunt. Het offensieve voetbal zal sowieso niet zegevieren met deze affiche in de finale, want beide coaches laten de aanvallende patronen vooral over aan individuele ingevingen van hun spitsen, maar als het puur op voetbalfilosofie aankomt, helt de weegschaal toch in het voordeel van Atlético.”

De Champions League finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid wordt zaterdagavond om 20.45u gespeeld en is live te volgen op 2BE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier