Real-sensatie Vinícius (18): samba in Bernabéu

Vinicius © D.Nakashima/AFLO

Slaagt de 18-jarige Braziliaanse sensatie erin om weer een gesel te zijn voor de verdediging van FC Barcelona?

In 2017 hoestte Real Madrid een slordige 45 miljoen euro op om de toen 16-jarige Braziliaan los te weken bij de Braziliaanse eersteklasser Flamengo. Aanvankelijk was de bedoeling dat hij nog twee jaar zou rijpen bij de club uit Rio de Janeiro, maar na amper 37 wedstrijden en 7 doelpunten in de Braziliaanse Serie A maakte Vinícius Júnior afgelopen zomer al de oversteek naar Spanje. Ondanks zijn prijskaartje kreeg de pas 18-jarige aanvaller bij Real Madrid geen garantie op een plek in de selectie, laat staan op een basisplaats.

Onder de inmiddels ontslagen Julen Lopetegui moest Vinícius zich veelal tevreden stellen met wedstrijdjes bij Real Madrid Castilla en af en toe een plekje op de bank bij de A-ploeg. Mondjesmaat vond er een uitschieter plaats met een invalbeurt van een kleine 10 minuten.

De aanpassingsperiode van de aalvlugge aanvaller in de Spaanse hoofdstad werd nog meer bemoeilijkt door een incident tijdens de beloftenwedstrijd tussen Real Madrid Castilla en Atlético Madrid B. Een tegenstander beet het Braziliaanse talent in het hoofd – jawel, u leest dit goed. Daardoor besloot het bestuur van Real Madrid om de Braziliaan uit voorzorg niet op te nemen in de selecties voor uitduels van de beloftenploeg.

Publiekslieveling

Ondanks de weinige minuten ontpopte Vinícius zich al snel tot absolute publiekslieveling. De schreeuw van Bernabéu om de jongeling vaker aan het werk te zien werd steeds luider. De ploeg presteerde namelijk bijzonder ondermaats en het vertrek van Cristiano Ronaldo kon nauwelijks opgevangen worden. Gareth Bale lag constant in de lappenmand, Isco kon de ploeg niet op sleeptouw nemen en Marco Asensio gaf in een interview aan zich mentaal nog niet klaar te voelen om de leider te zijn van het elftal.

Toch moest Vinícius voor echte speelkansen wachten op het ontslag van Lopetegui bij Los Galácticos. Met Santiago Solari als de nieuwe oefenmeester imponeerde de kwieke jeugdinternational de hele wereld en inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de basis van Real Madrid. Sinds zijn eerste titularisplaats begin januari tegen Real Sociedad heeft de flankspeler maar één keer naast de ploeg gestaan en valt hij op door zijn immense turbo en technisch vernuft.

Zijn enige werkpunt is nog zijn productiviteit met twee doelpunten in veertien competitiematchen. Vaak wisselt hij ook knappe momenten af met knullig balverlies, logisch is voor een achttienjarige voetballer in zijn eerste jaar in Europa.

Liefhebber van tattoos

Vinícius blijkt een liefhebber van tattoos te zijn. Zijn vader daarentegen heeft daar een conservatievere kijk op. Daarom heeft Vinícius Senior met zijn zoon afgesproken dat hij bij ieder nieuwe mijlpaal in zijn carrière een tatoeage mag zetten. Een van die mijlpalen was de wedstrijd begin februari op Camp Nou tegen FC Barcelona in de halve finale van de Copa del Rey.

In die match bewees Vinícius een ruwe diamant te zijn die klaar is om gepolijst te worden. Met zijn preassist op het belangrijke uitdoelpunt van Lucas Vázquez toonde hij zijn klasse op het allerhoogste toneel.

Yassine Taouil

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier