Redt VfL Wolfsburg zijn vel tegen Holstein Kiel?

Divock Origi (R) © Swen Pförtner/dpa

De werkgever van Koen Casteels, Divock Origi en Landry Dimata speelt voor het behoud in de Bundesliga op 17 en 21 mei.

Op de slotspeeldag van de Bundesliga was het bibberen voor VfL Wolfsburg. De Volkswageclub had wel het voordeel om het al veroordeelde FC Köln te treffen. Amper 42 seconden had Wolfsburg nodig om aan te tonen dat de vereniging nog leeft en zich voluit verweert tegen een eventuele degradatie naar de tweede Bundesliga. De snelle openingstreffer van de Franse international Josuha Guilavogui (27) plaveide uiteindelijk de weg naar een moeiteloze 4-1-zege, waardoor een laatste strohalm op lijfsbehoud werd gegrepen.

Het was voor die Wölfe de eerste thuiszege van 2018. Even opvallend was dat het stadion niet volledig uitverkocht was voor dit cruciaal duel, want in totaal amper 26.121 toeschouwers daagden op. Terwijl er bij een maximale bezetting van het VW-Arena plaats is voor 30.000 kijklustigen.

Eind februari werd met Bruno Labbadia de derde coach op slechts anderhalf jaar tijd in dienst genomen. De routinier bereikte als brandweerman van dienst met de nodige rust en zakelijkheid een eerste doel, namelijk het vermijden van de rechtstreekse degradatie. Doelman Koen Casteels presteerde constant, want door weekblad Kicker werd onze landgenoot tot beste van Duitsland de afgelopen maanden.

Na 21 onafgebroken seizoenen in de Bundesliga is VfL Wolfsburg op een belangrijk moment beland in de clubgeschiedenis, een soort van kruispunt: net als sportief is er ook bestuurlijk nood aan personen met de nodige vakcompetentie om een nieuwe start te beleven. Sinds begin april voert Frank Witter, de financieel directeur van VW, de raad van bestuur aan. ‘We zijn er ons van bewust dat we onze eigen structuur en beslissingsprocessen goed in vraag moeten stellen’, stelde hij in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarmee hij aangaf dat het vertrek van voormalig VW-baas Martin Winterkorn (na de sjoemelsoftware) nog niet altijd niet werd verteerd.

Een jaar geleden toonde VfL Wolfsburg zich in een dubbel promotie/degradatieconfrontatie met Eintracht Braunschweig de sterkste. Nu is de tegenstander Holstein Kiel, de derde uit de tweede Bundesliga na kampioen Fortuna Düsseldorf en FC Nürnberg. Na het seizoen neemt Holstein Kiel afscheid van succescoach Markus Anfang (richting FC Köln).

Mocht VfL Wolfsburg het niet halen, dan staat nu al vast dat het budget zou slinken tot ongeveer 60 miljoen euro. Begin 2017 was er nog sprake van 90 miljoen euro. Het kan dus snel gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier