Refs mogen doellijntechnologie negeren op WK voor clubs

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De technologie wordt er voor de eerste keer in competitie gebruikt.

De scheidsrechters mogen de doellijntechnologie negeren en zelfs tegenspreken op het WK voor clubs in Japan. De technologie wordt er voor de eerste keer in competitie gebruikt. Dat heeft secretaris-generaal van de FIFA, Jérôme Valcke, gezegd. “De scheidsrechter heeft het laatste woord inzake doellijntechnologie”, zei Valcke op een persconferentie in Tokyo.

Testen

Voor het eerst zal de technologie in een officiële wedstrijd gebruikt worden. “Tot nu zaten we in de experimentele fase”, aldus Valcke.

“De scheidsrechters zullen het systeem 90 minuten voor iedere wedstrijd testen of het naar wens functioneert. Bij de minste twijfel kan de scheidsrechter het systeem links laten liggen. De scheidsrechter is de belangrijkste persoon. Hij neemt de finale beslissing”.

WK 2014

Op het WK voor clubs zullen twee systemen getest worden. GoalRef werkt op basis van een magnetische chip en een speciale bal, en zal getest worden in het stadion van Yokohama. Hawk-Eye, dat werkt met camera’s en al bekend is van het tennis, zal gehanteerd worden in het stadion van Toyota.

Na de proeven op het WK voor clubs hoopt de FIFA doellijntechnologie te kunnen inzetten tijdens de Confederations Cup in 2013 en het WK in 2014.

Het WK voor clubs in Japan begint donderdag. De deelnemende teams zijn Al-Ahly, Auckland City, Monterrey, Chelsea, Corinthians, Sanfrecce Hiroshima en Ulsan Hyundai. Alle info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier