Retro: Maradona leidt Napoli in ’87 naar eerste landstitel (video)

© /
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met Juventus – Napoli staat in de Serie A een cruciaal duel in de titelstrijd op het programma. Net zoals in het seizoen 1986-’87 zet de winnaar een belangrijke stap richting Scudetto. Toen leidde Diego Maradona de Napolitanen voorbij de aartsrivaal uit Turijn. Treedt Dries Mertens in zijn spoor?

Ook Fiorentina – Inter staat zondag op het programma van deze 25ste speeldag in de Italiaanse competitie, een duel tussen de nummers drie en vier in het klassement. Tot voor kort heette Internazionale nog de voornaamste belager van Napoli in de race naar het kampioenschap, maar een ongelooflijke remonte van Juventus (veertien zeges op rij!) en spectaculaire neergang van de nerazzurri draaide de rollen om.

Juventus, de aartsrivaal van Napoli en de voorbije vier jaar telkens kampioen, hijgt nu in de nek van Dries Mertens en Co. Slechts twee punten scheiden de club uit het Zuiden en de club uit het Noorden nog. Ook in de eindafrekening zou dit duel cruciaal kunnen blijken, want bij gelijke stand in het eindklassement geven in Italië de onderlinge duels de doorslag. De heenwedstrijd werd nota bene door Napoli gewonnen met 2-1.

Maradona

Dat is dezelfde uitslag als in het befaamde jaar 1987. Toen SSC Napoli zijn eerste titel uit de clubgeschiedenis veroverde onder impuls van een Diego Maradona op de top van zijn kunnen. De Argentijnse balgoochelaar had de zomer daarvoor bijna eigenhandig zijn land naar de wereldtitel geloodst in Mexico.

In de Serie A draaide het kampioenschap dat seizoen uit op een strijd tussen Juventus en Napoli. Een duel tussen Michel Platini en Diego Maradona, twee nummers tien die de voetbalhistorie kleurden. De wedstrijd, in Napoli, eindigde op 2-1, met alweer een prominente rol voor de beide spelmakers. Elk goed voor een assist. Bekijk hier de beelden:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Napoli (42 punten) won dat jaar de Scudetto met drie punten voorsprong op de Turijnse ploeg (39 ptn). Topschutter dat jaar werd Paolo Virdis, spits van AC Milan, met amper 17 goals op zijn naam. Maradona maakte er dat seizoen tien.

Vervolgens pakte Napoli ook nog de Coppa Italia, meteen de eerste dubbel in de clubgeschiedenis. In 1988 volgde nog de UEFA Cup en in 1990 een tweede landstitel -mocht u zich afvragen waarom Maradona daar een godenstatus geniet… Wie weet valt onze landgenoot Dries Mertens dezelfde eer te beurt als Napoli straks voor het eerst in 25 jaar nog eens met de Scudetto door de straten van de Napels mag paraderen. Een eerste stap kan deze zaterdag gezet worden in het volgepakte Juventus Stadium. Aftrap om 20u45.

Nog meer videomateriaal uit die succesperiode van Napoli:

De match tegen Fiorentina in mei van 1987, waarin Napoli de titel veiligstelde:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Supercup van 1990, waarin Napoli met 5-1 van Juventus wint (geheel gefilmd van achter het doel):

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier