Retro: sterrenelftal van Parma wint UEFA Cup in ’99 (video)

Hernan Crespo © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Parma FC is failliet verklaard en degradeert naar de Serie D, de amateurreeks. In de jaren negentig wonnen de Parmezanen tweemaal de UEFA Cup en eenmaal de Beker der Bekerwinnaars. Enkele beelden uit de oude doos…

Parma is al jaren een zwalpend schip, maar nu kapseist het definitief. Jaren werd boven de stand geleefd, en daarmee wordt vooral gedoeld op de jaren negentig, toen de Italiaanse club uit de regio Emilia-Romagna een hele stoet sterren aan zich kon binden dankzij de centen van hoofdsponsor Parmalat. Dat leidde ook tot sportieve successen. Zo won Parma in 1993 een eerste Europese prijs, toen het de Beker der Bekerwinnaars binnen haalde ten koste van FC Antwerp (3-1). De Belg Georges Grün speelde toen in de defensie van Parma.

Vervolgens pakte de club in 1995 en 1999 de UEFA Cup. In 1999 gebeurde dat met een verzameling grote namen die nu elke Europese topclub zou doen watertanden. Het basiselftal van toen spreekt voor zich: Gianluigi Buffon, Nestor Sensini, Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Dino Baggio, Alain Boghossian, Diego Fuser, Juan Sébastian Véron, Paolo Vanoli, Hernán Crespo en Enrico Chiesa. Op de bank zaten dan nog kleppers als Faustino Asprilla en Abel Balbo.

Dat Parma haalde in de Europese campagne van 98/99 in de kwartfinales uit tegen Bordeaux met 6-0 en had in de finale weinig moeite met een andere Franse grootmacht: Marseille. 3-0 werd het in het Luzhniki Stadium te Moskou. Goals van Crespo, Chiesa en Vanoli. Gouden tijden waren het, die nu een zure nasmaak krijgen.

Beelden van de 6-0 tegen Bordeaux:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

En van de finale (3-0) tegen Marseille:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier