‘Robert Lewandowski past als gegoten in het op balbezit geënt voetbal van Pep Guardiola’

Robert Lewandowski © AFP

Bayern München, dat in de Champions League het bezoek krijgt van AS Roma in de Allianz Arena, is bijzonder tevreden over de toegevoegde waarde van de Poolse scoremachine.

De transfer van Robert Lewandowski naar Bayern München had twee doelen: de eigen selectiegroep met de op dat moment meest begeerde aanvaller ter wereld versterken en de hardste concurrent, Borussia Dortmund, verzwakken. Het is niet de eerste keer dat de Beierse grootmacht met zo’n dubbele strategie uitpakt, maar nooit was het effect zo groot. Het was een meesterlijke zet van Bayern München.

De vanzelfsprekendheid waarmee Robert Lewandowski zich na een korte aanpassing het op balbezit geënt voetbal van succescoach Pep Guardiola eigen maakte, is frappant. Hij heeft zich met deze manier van voetballen als het ware verinnerlijkt en neemt volop deel aan het spel. Het tast zijn efficiëntie niet aan: in dertien wedstrijden maakte de Pool zes doelpunten en hij bereidde er vijf voor.

Grootverdieners

Bayern München legde hem vorige zomer een vijfjarige overeenkomst voor. Het totale volume van dit contract komt in de buurt van de 60 miljoen euro. Lewandowski hoort bij de bestbetaalde voetballers van Bayern, hij bevindt zich in de categorie van Philipp Lahm en Franck Ribéry. Net zoals hij tijdens zijn laatste seizoen bij Borussia Dortmund ook bij de grootverdieners hoorde. Daar werd zijn contract medio 2013 verviervoudigd en kon Lewandowski zijn inkomen, inclusief premies, op zeven miljoen euro brengen. Daarom stapte hij toen nog niet over naar Bayern dat op dat moment bereid geweest zou zijn om een transfersom van 30 miljoen euro te betalen. Op het einde van het seizoen was Lewandowski transfervrij. De overgang heeft de relatie tussen de beide clubs zwaar verstoord. Zeker nadat Bayern ook nog eens interesse toonde voor Marco Reus vlogen de verwijten over en weer. En heel vaak werden de grenzen van het fatsoen overschreden.

Dragende rol

De nog altijd maar 26-jarige Robert Lewandowski bouwt zijn carrière stap voor stap uit. Bij Bayern München geeft hij de indruk dat hij al jaren in deze ploeg speelt. Pep Guardiola geeft hem een dragende rol, veel meer dan zijn Kroatische voorganger Mario Mandzukic (nu bij Atlético Madrid) bouwt hij mee het spel op. En als Lewandowski al eens op de bank zit om hem rust te gunnen, zoals een paar weken geleden bij de 6-0-overwinning tegen Werder Bremen, scanderen de fans zijn naam.

Robert Lewandowski is een Beier. In hart en nieren. Zijn vierjarige periode bij Borussia Dortmund lijkt op dit moment niet meer dan een voetnoot, een passage in de weg naar de top. Het heeft hem, zo weten Poolse journalisten, niet veranderd. Privé blijft Robert Lewandowski een en al bescheidenheid.

Ralf Buschmann

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier