Roberto Martinez volgt Marc Wilmots op

Roberto Martinez © BELGAIMAGE

Roberto Martinez is vrij verrassend aangesteld als nieuwe bondscoach van de Rode Duivels. De 43-jarige Spanjaard, die Marc Wilmots opvolgt, wordt donderdagmiddag (12u30) officieel voorgesteld in het Bondsgebouw. Hij coachte eerder onder meer Everton.

Dat maakte de Belgische Voetbalbond (KBVB) bekend. Een contractduur werd nog niet meegedeeld.

“De KBVB heeft vandaag beslist om de Spaanse coach Roberto Martinez aan te stellen aan het hoofd van de Rode Duivels”, aldus een mededeling van de Bond. “De Belgische Voetbalbond is verheugd en trots om op deze korte termijn een coach van dit kaliber te hebben gevonden voor onze nationale ploeg. Roberto Martinez liet al weten vereerd te zijn om met zo’n getalenteerde spelersgroep aan de slag te mogen”.

De KBVB was sinds half juli op zoek naar een nieuwe coach. Op 15 juli zette de Bond in onderling overleg de samenwerking met Marc Wilmots stop. Wilmots betaalde het gelag na het voor de Duivels teleurstellend verlopen EURO2016. Eden Hazard en ploegmaats verloren in de kwartfinales met 3-1 van Wales, achteraf overheerste het gevoel dat er veel meer in had gezeten. De Bondstop – met ondervoorzitter Bart Verhaeghe en technisch directeur Chris Van Puyvelde op kop – stelde meteen een profiel op en mikte hoog. Verschillende ronkende namen deden de ronde (Van Gaal, Hiddink, Villas-Boas, Garcia, Fernandez, Lippi). De Belgische ‘favorieten’ Michel Preud’homme (Club Brugge) en Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) bleken niet haalbaar

Ontslagen bij Everton

Op 31 juli liep de sollicitatieperiode af. Luttele dagen later was er al meteen witte rook in het Bondsgebouw. De 43-jarige Martinez zat zonder club nadat hij half mei 2016 ontslagen werd als coach van Everton, de club van Romelu Lukaku en Kevin Mirallas. Hij had nog een contract voor drie jaar, maar betaalde de prijs voor een erg middelmatig seizoen van The Toffees. Martinez kwam na omzwervingen bij Swansea en Wigan (waar hij in 2013 de FA Cup won) bij Everton terecht als opvolger van David Moyes, die naar Manchester United trok.

In zijn eerste seizoen werd hij vijfde, en vestigde hij, met 72 behaalde punten, een clubrecord. Tijdens het tweede seizoen liep het minder vlot voor de Spaanse coach. Everton eindigde pas als elfde.

De eerste opdracht voor Martinez als kersvers bondscoach wordt de oefeninterland van 1 september in het Koning Boudewijnstadion tegen ‘zijn’ Spanje. Op 6 september volgt in Nicosia de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2018 in Rusland, tegenstander wordt Cyprus. Daarna volgen nog WK-kwalificatieduels tegen Bosnië-Herzegovina, Gibraltar, Griekenland en Estland.

Martinez moet de ex-nummer één en huidige nummer twee op de FIFA-ranking naar het WK in Rusland zien te loodsen en moet er ook voor zorgen dat het maximum uit de getalenteerde spelersgroep gehaald wordt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier