Rode Duivels geen reekshoofd voor loting kwalificaties EK 2016

© Belga

België is op 23 februari in Nice geen reekshoofd bij de loting voor de kwalificaties van het EK 2016, dat in Frankrijk plaatsvindt. De Rode Duivels worden onderverdeeld in pot 2 en treffen dus zeker een van de negen toplanden uit pot 1.

Pot 1 bestaat uit titelhouder Spanje, Duitsland, Nederland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Rusland en Bosnië & Herzegovina. De tweede pot bestaat, naast België, uit Oekraïne, Kroatië, Zweden, Denemarken, Zwitzerland, Tsjechië, Hongarije en Ierland. Pot 3 wordt gevormd door Servië, Turkije, Slovenië, Israël, Noorwegen, Slovakije, Romenië, Oostenrijk en Polen. In de vierde, vijfde en zesde pot zitten de kleinere Europese voetballanden, waarbij ook voor het eerst Gibraltar.

De wedstrijden worden gespeeld van september 2014 tot oktober 2015. De 53 landen worden onderverdeeld in negen poules (acht van 6, één van 5). De toewijzing van de potten gebeurde op basis van het UEFA-coëfficiënt. Daarbij tellen de resultaten van het WK 2010, het EK 2012 (met voorronde) en de voorronde van het WK 2014.

Bij de loting voor de groepsfase op het WK in Brazilië was België wel reekshoofd omdat deze werden aangeduid op basis van de toenmalige FIFA-ranking.

De eerste twee van elke kwalificatiegroep stoten door, net als de beste derde. De acht overige derdes spelen play-offs om de laatste vier tickets. Organisator Frankrijk is rechtstreeks geplaatst. Aan het EK 2016 nemen voor het eerst 24 landen deel. (Belga/INM)

De samenstelling van de groepen voor de loting van het EK 2016 op 23 februari:

Pot 1: Spanje, Duitsland, Nederland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Rusland, Bosnië-Herzegovina

Pot 2: Oekraïne, Kroatië, Zweden, Denemarken, Zwitzerland, BELGIE, Tsjechië; Hongarije, Ierland

Pot 3: Servië, Turkije, Slovenië, Israël, Noorwegen, Slovakije, Roemenië, Oostenrijk, Polen

Pot 4: Montenegro, Armenië, Schotland, Finland, Letland, Wales, Bulgarije, Estland, Wit-Rusland

Pot 5: Ijsland, Noord-Ierland, Albanië, Litouwen, Moldovïe, Macedonië, Azerbeidzan, Georgië, Cyprus

Pot 6: Luxemburg, Kazachstan, Liechtenstein, Faröer, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier