Rode Duivels halen historische negen op negen

Jan Vertonghen scoort de goal die België de overwinning bezorgt tegen Zuid-Korea. © REUTERS

De Rode Duivels wurmden zich in hun laatste groepswedstrijd in Brazilië met tien tegen elf voorbij Zuid-Korea. Mooi was dat niet altijd, maar het resultaat mag gezien worden: een haalbare achtste finale tegen de VS

De Rode Duivels hebben ook hun derde en laatste groepswedstrijd op het WK in Brazilië winnend afgesloten. Ze haalden het donderdag in Sao Paulo met het kleinste verschil van Zuid-Korea (1-0), dankzij een doelpunt van kapitein Jan Vertonghen in de 78e minuut. België, dat de tweede helft met zijn tienen speelde na rood voor Steven Defour, pakt zo voor het eerst in zijn WK-geschiedenis negen op negen en botst als groepswinnaar in de achtste finales op de Verenigde Staten.

Gevaarlijke Aziaten

Wilmots had, wegens blessures (van Kompany en Vermaelen, zij bleven overigens in het hotel om hun revalidatie verder te zetten) en het gevaar voor een tweede gele kaart (Witsel en Alderweireld), enkele wijzigingen in zijn basiself aangekondigd en hield woord. In vergelijking met de basiself tegen Rusland voerde de bondscoach maar liefst zeven wissels door. Zo mocht Adnan Januzaj zijn eerste officiële wedstrijd als Rode Duivel aanvatten en startte Kevin Mirallas verrassend in de spits. Wilmots hield dus zowel Lukaku als Origi op de bank.

Het was in de aanvangsfase even zoeken voor de Belgen en op het eerste echte gevaar was het wachten tot de negentiende minuut. Mirallas mocht alleen op doel afgaan en scoorde, maar werd terecht afgevlagd wegens buitenspel. Vijf minuten later hadden de Duivels 0-1 voor moeten staan. De bal belandde in de Koreaanse box na een scrimmage plots voor de voeten van Mertens, maar die trapte de wenkende kans van dichtbij hoog over. De Koreanen reageerden en na balverlies van Dembélé ging Ki Sungyueng aan de haal, Courtois duwde diens schot echter in hoekschop. De Aziaten bleven gevaarlijk en bij die hoekschop moest Defour zijn doelman bijstaan, het leer bleek niet over de lijn te zijn geweest.

Voorts was er amper dreiging voor de pauze, maar de Belgen moesten de tweede helft wel met zijn tienen voort. In minuut 45 kreeg Defour van de Australische ref Williams immers rood omdat hij zijn voet op de benen van Kim Shinwook gezet had.

Vertonghen scoort

Korea begon het best aan de tweede helft. Een schot van Ki zeilde over en luttele minuten later kopte ook invaller Lee Keunho over de kooi van Courtois. Mertens reageerde met een knal op de vuisten van Kim, aan de overzijde belandde een voorzetschot van Son op de deklat. Wilmots greep in en wisselde tweemaal, Chadli kwam Januzaj vervangen en Origi kwam in de plaats van Mertens.

De invallers toonden zich meteen en brachten eindelijk wat schwung bij de Belgen. In de 78e minuut was het dan eindelijk raak. De Koreaanse goalie kon een schot van Origi niet klemmen, Jan Vertonghen was er als de kippen bij om het leer tegen de netten te knallen, meteen het 50e WK-doelpunt van de Belgen. Daar bleef het ook bij, al moest Courtois zich nog enkele keren attent tonen.

Nu tegen de VS

In de eindstand in groep H heeft België negen punten en is het groepswinnaar. Algerije, dat 1-1 gelijkspeelde tegen Rusland, wordt tweede met vier punten en mag ook een ronde verder. Dan volgen de Russen (2) en de Koreanen (1).

België neemt het als groepswinnaar op dinsdag 1 juli in de Arena Fonte Nova in Salvador (22u00 Belgische tijd) op tegen de Verenigde Staten, tweede in groep G. Een dag eerder, om 22u00 Belgische tijd in het Estadio Beira-Rio in Porto Alegre, kruisen Algerije en Duitsland de degens. Wint de selectie van Marc Wilmots zijn achtste finale, komt het op zaterdag 5 juli (18u00 Belgische tijd in Brasilia) uit tegen de winnaar van de confrontatie tussen Argentinië en Zwitserland. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier