Rode Duivels halen zwaar uit in Schotland en plaatsen zich virtueel voor EK

De Rode Duivels hebben maandagavond in Hampden Park in Glasgow op de zesde speeldag in EK-kwalificatiegroep I dankzij een wervelende eerste helft onder impuls van Kevin De Bruyne met 0-4 (rust: 0-3) gewonnen van Schotland. De Belgen behouden zo het maximum in de groep en zijn virtueel geplaatst voor het EK van volgend jaar.

Net als enkele dagen geleden tegen Rusland begon Schotland ook tegen de Belgen degelijk aan de partij. De thuisploeg eiste het leer op en trok vol moed richting het doel van Thibaut Courtois, die echter niet al te zwaar aan het werk werd gezet. Bij de eerste tegenaanval was het vervolgens meteen raak voor de Duivels: Dries Mertens lanceerde Kevin De Bruyne op links en de aanvoerder bediende Romelu Lukaku op het juiste moment voor doel. Dergelijke kansen laat de Inter-aanvaller niet liggen en dus stond het na welgeteld negen minuten al 0-1 in Hampden Park. Nummer 49 voor Big Rom.

Nog voor het halfuur was de wedstrijd al gespeeld, toen zowaar Thomas Vermaelen een voorzet van opnieuw De Bruyne binnen tikte: 0-2 na 24 minuten. Schotland was werkelijk nergens en enkele minuten later kopte Toby Alderweireld na een hoekschop van KDB de 0-3 tegen de netten: assist nummer drie in 23 minuten voor De Bruyne. De tweede helft was een maat voor niets, in de slotfase zette De Bruyne de kroon op het werk door zelf de 0-4 te scoren.

Met achttien op achttien zijn de Rode Duivels zo goed als zeker geplaatst voor Euro 2020. Het verschil met de nummer drie in de stand, Kazachstan (7 punten), bedraagt elf punten terwijl er nog twaalf te verdienen zijn. Mathematische zekerheid is er pas komende speeldag na de thuiswedstrijd tegen voetbaldwerg San Marino. Rusland volgt na de 1-0 thuiszege van maandagavond tegen Kazachstan met vijftien op achttien op de tweede plaats in de groep.