‘Rode Duivels kunnen veel beter dan ze in de voorbije wedstrijden lieten zien’

De Rode Duivels vieren een doelpunt in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Noorwegen, aan de vooravond van het EK 2016. © Belga

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de Rode Duivels, Marc Wilmots en het EK.

S/VM: De oefenstonde richting EK zit erop, België speelde een keer gelijk en won tweemaal. Welke conclusies mogen we daaraan verbinden?

Jacques Sys: “Ik zag tegen Noorwegen goede zaken, zoals een sterk begin en een sterke periode na rust toen het plots van 1-2 naar 3-2 ging. Dat was veel beter dan bijvoorbeeld tegen Finland.

Die sterke periodes werden gekenmerkt door een hoger tempo, want dat is toch de vaststelling die we moeten maken: het gaat vaak te traag. Cruciaal daarin is Radja Nainggolan. Hij kan zorgen voor een snellere balcirculatie, maar mist voorlopig nog wat matchritme. Het is niet toevallig dat Marc Wilmots na Noorwegen benadrukte vooral blij te zijn dat Nainggolan negentig minuten kon spelen. Ik ben er van overtuigd dat hij er op EK wel zal staan en zijn niveau omhoog kan krikken. Net zoals ik dat verwacht van Kevin De Bruyne en Eden Hazard.

‘Sowieso moet je oefenwedstrijden nuanceren’

Deze nationale ploeg kan veel beter dan ze in de voorbije wedstrijden liet zien. Sowieso moet je oefenwedstrijden – en zeker in aanloop naar een toernooi – relativeren, de angst voor blessures speelt toch voor een groot stuk mee. In de voorbije weken vielen er wel meer verrassende resultaten te noteren in de interlands.”

“Daartegenover staat de vaststelling dat we vlak voor het EK nog steeds aan het zoeken zijn naar de juiste opstelling. Vooral achterin zijn de problemen verre van opgelost, we slikken veel te makkelijk goals. Het leiderschap van Vincent Kompany wordt daar toch gemist, zelfs al heb je met Toby Alderweireld en Jan Vertonghen nu het, voor velen, ideale duo centraal in de defensie. Maar we moeten ook niet flauw doen: we hebben nog altijd een goede ploeg. In de eerste EK-wedstrijd tegen Italië verwacht ik een heel ander België te zien dan in de voorbije oefenmatchen.”

Marc Wilmots
Marc Wilmots© BELGA

S/VM: Marc Wilmots zocht de afgelopen weken enkele keren de confrontatie met de KBVB. Zo gaf hij kritiek op de volgens hem te dure tickets voor de oefenwedstrijden en reageerde hij fel op aantijgingen dat een financieel aantrekkelijk oefenduel tegen Frankrijk niet doorging op zijn verzoek. Welke strategie vermoed je achter die openlijke vete?

‘Wilmots voelt zich onaantastbaar binnen de voetbalbond’

Jacques Sys: “Ik weet niet of er echt een strategie achter zit. Ik denk dat het vooral aantoont dat de relatie tussen Marc Wilmots en de KBVB serieus verzuurd is. Een bondscoach zou zich in aanloop naar het EK niet moeten bezighouden met de prijzen van de tickets, maar met de sportieve problemen in zijn selectie. Je wil ook naar zo een toernooi kunnen vertrekken in alle sereniteit. Daarom is het vreemd dat hij die vete openlijk voert. Hij heeft het recht zich aangevallen te voelen door oneerlijke uitlatingen, maar voer die discussie dan intern. Het illustreert ook het grote ego van Wilmots, die zich binnen de voetbalbond onaantastbaar waant. Ondanks een grote dosis nuchterheid heeft hij toch ook een groot zelfbeeld.”

“Ik vraag mij ook af hoe dat na het EK verder moet tussen hem en de voetbalbond. Veel zal afhangen van de resultaten, want de vraagtekens achter zijn naam worden steeds talrijker. Maar Wilmots zal er zijn slaap niet voor laten, hij staat sterk: in de roes na Brazilië bood de KBVB hem een vierjarig contract tot 2018 aan. Dus hij ligt na het EK sowieso nog twee jaar onder contract. Tenzij hij ondertussen een betere aanbieding krijgt. De bond, of toch een aantal mensen daar, zou er niet rouwig om zijn.”

S/VM: Komende vrijdag wordt het EK in Frankrijk afgetrapt. Naar wie of wat kijk je uit?

Jacques Sys: “Ik hoop in de eerste plaats dat het een EK zonder terreur wordt. Ik vermoed dat de stadions veilige plekken zullen zijn, de veiligheidsmaatregelen zijn enorm, maar wat daarbuiten gebeurt heb je minder onder controle. Hopelijk kan dit toernooi het voetbalfeest zijn dat het hoort te zijn.”

‘Ik kijk uit naar Engeland en het niet te onderschatten Polen’

“Sportief gezien hoop ik dat de vedetten opstaan en zich tonen. Kan Cristiano Ronaldo eindelijk eens schitteren op een internationaal toernooi? Kan de beresterke maar jonge Paul Pogba Frankrijk naar een triomf in eigen land loodsen? Heeft Zlatan Ibrahimovic nog een laatste kunstje in petto? Innovaties verwacht ik niet op dit EK, maar ik wil de echte sterren, de attracties van dit toernooi, zien schitteren. Dat is niet evident gezien het zware seizoen dat de meeste erop hebben zitten.”

“Verder kijk ik uit naar de jonge garde van Engeland en naar het niet te onderschatten Polen. Polen heeft alles: snelheid, techniek, kracht… én een topspits, Robert Lewandowski. De favorieten voor de eindzege zijn in mijn ogen Spanje, gastland Frankrijk en uiteraard Duitsland. De Duitsers zijn voetballend minder goed dan twee jaar geleden in Brazilië, maar het is toch de wereldkampioen en het blijft altijd een toernooiploeg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier