Rode Duivels maken gemakkelijk komaf met Egypte in oefenmatch

De Rode Duivels hebben woensdagavond exact een week voor het vertrek naar het WK in hun tweede WK-voorbereidingswedstrijd met 3-0 gewonnen van Egypte.

Doelpunten van Romelu Lukaku (27.) en aanvoerder Eden Hazard (38.) zorgden voor een 2-0 ruststand in een sfeervol Koning Boudewijnstadion, de ingevallen Marouane Fellaini zorgde diep in blessuretijd nog voor de 3-0.

27 minuten duurde het vooraleer de Rode Duivels bij Egyptische temperaturen de dubbele afweergordel van de potig gestarte bezoekers konden slopen. Uitblinker Hazard slingerde zich doorheen het centrum en kruiste naar de verste hoek, de 45-jarige Egyptische doelman Essam El-Hadary had nog een uitstekende reflex in huis, maar duwde het leer in de voeten van Lukaku, die niet meer kon missen.

Voor de spits van Manchester United het eerste doelpunt sinds 18 april en de perikelen na zijn knie- en enkelblessures lijken nu wel verleden tijd. Het thuispubliek scandeerde zowaar zijn naam, een weerspiegeling van de positieve sfeer die in het stadion hing.

De Nainggolan-roepers waren deze keer thuisgebleven en de aanwezige fans mochten reeds voor de pauze een tweede keer aan het feest: op aangeven van Yannick Carrasco duwde niemand minder dan Eden Hazard de 2-0 tegen de netten.

De score had ook hoger kunnen oplopen, na kansen voor Lukaku en Dries Mertens, en een niet gefloten strafschopovertreding op Kevin De Bruyne – al moeten daar tegen een tegenstander als Egypte niet te veel uitroeptekens bij geplaatst worden.

De troepen van meestertacticus Hector Cuper konden al sinds begin oktober geen wedstrijd meer winnen en zijn volledig afhankelijk van een revaliderende Mo Salah. Voor de pauze konden ze daar dan ook enkel een kans voor Marwan Mohsen tegenover zetten.

Met twee doelpunten voor de rust kon bondscoach Roberto Martinez niet anders dan tevreden zijn in deze offensieve test, nadat zaterdag de verdedigende patronen tegen Portugal getest werden. Er werd hoge pressing op de tegenstander gezet, waardoor er onvermijdelijk ook zelf wel wat ruimte weggegeven werd. Helemaal zeker acteerde Laurent Ciman achterin niet, nadat hij ietwat verrassend de voorkeur had gekregen op Leander Dendoncker als vervanger van de geblesseerde Vincent Kompany. Het Anderlechtse goudhaantje zal komende week dan wel in actie mogen komen in de uitwuifwedstrijd tegen Costa Rica.

De bondscoach wil in deze testperiode zoveel mogelijk spelers aan het werk zien en voerde net als zaterdag aan de rust vier wissels door. De tweede helft werd dan ook een maat voor niets, op een knappe actie van Carrasco en een trap van de ingevallen Michy Batshuayi na. Voor Batsman waren het de eerste speelminuten sinds zijn zware enkelblessure. Diep in blessuretijd zette Fellaini de 3-0 eindstand op het scorebord.

‘Niet perfect’

‘Onze prestatie was zeker niet perfect, maar we moeten uit onze fouten leren’, zei bondscoach Martinez na de wedstrijd in de catacomben van het Koning Boudewijnstadion. ‘Ik ben even tevreden als na de wedstrijd tegen Portugal. We zitten in een proces: sommige zaken zijn al goed, andere niet.’

‘ Vooral de mentaliteit van de groep staat me aan. Verdedigend waren we niet perfect, maar we houden toch weer de nul: we gaan naar het WK als een team. Daar haal ik voldoening uit. Egypte had onder Hector Cuper nog geen enkele keer drie doelpunten geïncasseerd.’

Na de fluitconcerten en de gezangen voor Radja Nainggolan baadde de Heizel tegen Egypte in een positieve sfeer. ‘Ik apprecieer altijd onze fans: alles wat we doen, is voor hen. Zij kunnen ons onoverwinnelijk laten voelen. Het is mooi om die chemie tussen spelers en fans te zien, dat hebben we nodig’, besloot de bondscoach.