Rode Duivels rekenen in WK-opener na de pauze af met zwak Panama

© AFP

De Rode Duivels hebben maandagavond in het Fisht-stadion in Sotsji hun openingswedstrijd in groep G van het WK in Rusland met 3-0 gewonnen van debutant Panama.

Dries Mertens (47.) en Romelu Lukaku (69. en 75) zorgden na de pauze voor de doelpunten.

Waar het voor de rust zo stroef liep bij de afwerking – ondanks een karrenvracht aan kansen werd er toen niet gescoord-, was het na de kampwissel bij de eerste kans meteen raak. Mertens zette de Belgen met een heerlijke knal op voorsprong (1-0). Op het WK van vier jaar geleden scoorde Mertens ook al in de openingswedstrijd: toen bezorgde hij de Duivels tien minuten voor affluiten een 1-2 zege tegen Algerije.

Panama moest nu wel uit zijn egelstelling komen en dus kwam er achterin net wat meer ruimte. Kevin De Bruyne maakte daar dankbaar gebruik van en wist met buitenkant rechts Romelu Lukaku in de zestien te vinden. De Belgische topschutter aller tijden kopte de 2-0 binnen en nam daarmee ook de laatste twijfels weg.

Een kwartier voor affluiten werd Lukaku het straatje ingestuurd en tekende de spits voor zijn tweede van de avond (3-0), de topschutterstitel op dit WK zou wel eens een doel kunnen zijn voor Big Rom.

De score had ook nog hoger kunnen oplopen, dit Panama heeft op het WK niet veel te zoeken. De Rode Duivels keren maandagavond na de wedstrijd meteen terug naar de uitvalsbasis in Dedovsk, waar dinsdag de voorbereiding start op het tweede groepsduel van zaterdag in Moskou tegen Tunesië.

Op de slotspeeldag in de groep wacht op 28 juni in Kaliningrad de clash met Engeland. In het andere duel van de openingsspeeldag in deze groep staan Engeland en Tunesië maandagavond nog tegenover mekaar.

Dries Mertens: ‘Het was moeilijk’

Dries Mertens vond dat de WK-opener tegen Panama, die de Duivels na drie doelpunten in de tweede helft met 3-0 wonnen, een moeilijke wedstrijd was. ‘Je begint aan een WK met een lange opbouw. Dan is die wedstrijd eindelijk daar en dan verwacht iedereen heel veel’, aldus de maker van de 1-0. ‘Je hebt dan zo veel zin om te lopen, maar het is precies of de benen niet mee willen. Je ziet het bij elke ploeg in de eerste wedstrijd. Ik hoop dat het in de tweede beter gaat.’

België treft in zijn tweede partij Tunesië (23/06). Afsluiten doet het in groep G tegen Engeland (28/06).

Kevin De Bruyne: ‘Hoe je een wedstrijd wint is niet van belang’

Kevin De Bruyne hield een goed gevoel over aan de zege tegen Panama (3-0) van maandag. In Sotsji was de sterspeler goed voor een prachtige assist tijdens het tweede doelpunt.

Kevin De Bruyne, die Romelu Lukaku de 2-0 op heerlijke wijze voorschotelde, reageerde zoals gebruikelijk op nuchtere wijze. ‘Ik heb een positief gevoel na de wedstrijd. Het was een moeilijke eerste helft waarin we enkele belangrijke kansen lieten liggen. Daardoor kreeg de tegenstander energie en kwamen ze in de wedstrijd. We hadden verwacht dat ze met elf man achter de bal gingen spelen. We wisten dat we kalm moesten blijven om de wedstrijd naar ons hand te zetten. Een wedstrijd duurt lang.’

Dat de Panamezen het België niet gemakkelijk hebben gemaakt was voor de middenvelder geen verrassing. ‘Iedereen komt naar WK om iets te proberen. Ze gaan ons niet zomaar laten doen. Na de 1-0 kregen we wel wat meer ruimte. Toch hebben we verdedigend enkele fouten gemaakt. Maar elke wedstrijd is moeilijk en anders. De eerste speeldag van een WK is de moeilijkste. Iedereen wil zich namelijk tonen. Maar er zullen altijd nieuwe moeilijkheden zijn. Het is aan ons om die op te lossen. Het maakt niet uit op welke manier dat gebeurt. Hoe je een wedstrijd wint is niet van belang, het hoeft niet per se mooi te zijn.’

Bondscoach Martinez: ‘Doet goed om teamspirit te zien’

Na afloop van de zege tegen Panama (3-0) was bondscoach Roberto Martinez vol lof voor de Rode Duivels. De bondscoach prees zijn spelers om de wijze waarop ze tegen een sterk georganiseerde tegenstander de wedstrijd alsnog wisten om te buigen.

‘Je eerste WK-wedstrijd winnen is altijd een speciaal moment. Panama was zeer sterk georganiseerd en gedisciplineerd, maar dat hadden we verwacht. In de tweede helft kwamen we erdoor dankzij Dries Mertens, Eden Hazard, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne,’ verklaarde de Spanjaard na afloop van de wedstrijd.

Martinez zag ook een sterke teamgeest bij zijn spelers. ‘Het deed goed om zo’n sterke teamspirit te zien bij de spelers. Op een WK is de eerste wedstrijd altijd moeilijk. Onze verdediging speelde sterk en nam zijn verantwoordelijkheid. Nu moeten we kijken naar de volgende wedstrijd (volgende zaterdag tegen Tunesië, nvdr.). Het feit dat de andere favorieten het in hun eerste wedstrijd hebben laten afweten wil zeker niet zeggen dat wij wereldkampioen worden.’

Hazard: ‘Lukaku moet van in de eerste minuut betrokken zijn’

“We zijn tevreden, ondanks het feit dat er bepaalde zaken beter kunnen,” verklaarde Eden Hazard nadat België met 3-0 won van Panama. “Panama heeft alles gegeven in de eerste helft, waardoor ze in het tweede deel van de wedstrijd vermoeid waren. Toen het nog 0-0 stond wonnen ze steeds meer duels, waardoor we er in de tweede helft wel moesten staan. Een wedstrijd begint vanaf de eerste minuut en niet pas na 45 minuten. Dat mogen we niet vergeten.”

“Het is altijd moeilijk. Hoewel we geen perfecte wedstrijd speelden, kwamen we toch goed terug. We scoorden drie goals en kregen er geen om de oren. Alle spelers hebben hun spel kunnen spelen. We zullen zien of we volgende keer beter kunnen doen. We toonden dat we er waren en ondanks de moeilijke eerst helft wonnen we de wedstrijd met 3-0. Dat kan tellen als een boodschap naar de andere ploegen.”

De kapitein zag ook een betere Romelu Lukaku in de tweede helft. “Romelu blijft scoren en dat is goed voor zijn vertrouwen. Ik heb hem tijdens de rust gezegd dat we hem nodig hadden. In de eerste helft zat hij alleen op een eiland voorin. Ook al hebben we goede spelers, het is nooit gemakkelijk om met een speler minder te spelen. Eenmaal dat hij meer in het spel betrokken raakte, maakte hij twee doelpunten. Alsof de duivel ermee gemoeid was. Ik hoop dat hij dat begrijpt. Nochtans heeft hij geen slechte wedstrijd gespeeld. Hij bezorgde ons twee doelpunten, dus we zijn tevreden. Ik hoop dat hij zal proberen om meer te betrokken te raken in het spel, zeker in de eerste helft. We weten immers tot wat hij in staat is wanneer hij in de wedstrijd zit.”