Rode Duivels tellen af naar WK-opener tegen Algerije: ‘Sleutel zal op middenveld liggen’

Axel Witsel bij Nacer Chadli © Belga

De Rode Duivels hebben een eerste keer getraind in het zonnige Belo Horizonte, waar ze morgen hun WK openen tegen Algerije. ‘We zijn er klaar voor,’ luidt het eensgezind.

De Rode Duivels oefenden een dik uur in het trainingscentrum Venda Nova, en op uitzondering van de aan de kuit geblesseerde Sammy Bossut trainde iedereen mee. Kevin De Bruyne en Divock Origi, die de zaterdagtraining allebei nog moesten verlaten met een pijnlijke enkel, maakten de oefensessie probleemloos vol.

‘Kevin en Divock trainden zonder probleem mee, dat is dus goed nieuws’, meldde bondscoach Marc Wilmots. ‘De scan van de kuit van Sammy toonde geen scheur of verrekking, na de match van dinsdag is hij opnieuw fit’.

Eerder op de dag was de selectie van Marc Wilmots vanuit het resort in Mogi das Cruzes naar Belo gereisd. De Belgen werden eerst per bus naar de luchthaven van Sao Paulo gebracht en van daaruit was het amper een uurtje vliegen naar Belo Horizonte, een stad op ruim 800m hoogte. ‘Onze trip verliep heel goed, het hotel is uitstekend en de oefenvelden zijn top. Vandaag zag ik veel plezier en veel motivatie op training’, aldus Wilmots.

Die training was overigens een pak minder intens dan die van zaterdag. ‘Het haalt niets uit om elke dag vol gas te gaan, mijn spelers zijn fit en gezond en zijn klaar voor de dienst’.

‘Niet zenuwachtig, wel benieuwd’

‘Het werk is gedaan, de spelers zijn gezond en we hebben een perfecte voorbereiding achter de rug. Ons WK mag nu echt beginnen’, zei Wilmots na de eerste training van de Rode Duivels in Belo Horizonte. ‘Zelf ben ik niet zenuwachtig voor onze WK-start, maar ik ben wel heel benieuwd hoe onze groep het gaat doen.’

‘De al gespeelde duels hier in Brazilië leren ons dat alle teams plankgas geven en allemaal met een volle tank spelen. Het lijkt wel of ze 120 minuten lang zouden kunnen lopen. We mogen echter niet vergeten dat een eerste match niet beslissend is. We moeten als ploeg spelen en de spelers moeten hun taken uitvoeren. Je eigen WK willen spelen, is de beste manier om je Wereldbeker de mist in zien te gaan’, oordeelde de bondscoach.

Dinsdag trainen de Duivels nog om 12u30 in het Estadio Mineirao, waar het dan zo’n 26 graden is. ‘Die sessie is achter gesloten deuren en voornamelijk op stilstaande fases en tactiek gericht. De warme temperatuur hier vind ik absoluut geen catastrofe. Je zweet dan wel meer en er is meer risico op krampen, maar in Bordeaux of Orlando hebben we al WK-duels bij 40 graden moeten spelen, dat is andere koek.’

Wilmots sprak op zijn persconferentie ook over de Mexicaanse ref Marco Rodriguez, die de partij van de Belgen tegen Algerije in goede banen moet leiden. ‘Ik kende hem al, en we hebben er samen met Frank De Bleeckere al over gepraat. Armbewegingen of gestes maken die tot in de tribunes zichtbaar zijn als je het niet eens bent met zijn oordeel, moeten we sowieso achterwege laten. Het is aan ons om slim te zijn en zijn beslissingen te respecteren.’

‘Sleutel op het middenveld’

Axel Witsel is tevreden dat de Belgen eindelijk in hun eerste speelstad zijn. ‘Eindelijk zijn we hier’, lachte de metronoom op het Belgische middenveld. ‘Het begon allemaal wat lang te duren, maar ik ben blij dat onze eerste wedstrijd dichterbij komt. Heel de spelersgroep is er fysiek en mentaal klaar voor en kijkt enorm uit naar ons eerste duel in Brazilië. Je speelt immers niet elke dag een WK.

De 25-jarige Luikenaar verwacht allerminst een makkelijke wedstrijd tegen de Algerijnen. ‘Geen enkele match is makkelijk op een Wereldbeker, er zitten immers geen kleine ploegen op een WK. De Algerijnen zijn een moeilijk te bespelen tegenstander en hebben enkele technisch heel onderlegde spelers. Ze spelen vrij agressief, schuwen de harde duels niet en halen echt een goed niveau’, wist hij.

De vaste ‘zes’ van de Duivels is van mening dat de sleutel van de partij op het middenveld zal liggen. ‘Dat moeten wij in handen zien te nemen. Ik verwacht misschien wel een fysieke veldslag, maar wij gaan er alles aan doen om onze eerste partij in de groep winnend af te sluiten’, klonk het bij Zenit-speler.

‘Geen druk om te moeten scoren’

Ook Romelu Lukaku kijkt enorm uit naar de eerste wedstrijd van de Rode Duivels. Lukaku was in de voorbereiding in uitstekende doen en scoorde tegen Luxemburg en Zweden in totaal vier doelpunten. Na het uitvallen van Christian Benteke is hij dan ook diepe spits nummer één bij de Belgen en wordt er veel van hem verwacht.

‘Druk om te moeten scoren heb ik niet’, verklaarde hij voor aanvang van de eerste training in Belo Horizonte. ‘Ik ben een echte teamspeler en denk aan mijn ploeg, niet aan mezelf. Ik speel voetbal om te winnen, niet om zelf te scoren. Ik als individu tel niet, wij moeten als team ons land hier in Brazilië zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Bovendien hou ik van druk. Als je daar niet tegen kan, moet je trouwens geen profvoetballer worden’, klonk het.

Lukaku liep in de laatste oefenwedstrijd van de Belgen, op 7 juni tegen Tunesië, een enkelblessure op, maar trainde in Brazilië steevast voluit mee. ‘In eerste instantie was ik wat ongerust en dacht ik meteen aan de enkelblessure die ik in februari bij Everton opgelopen had, maar ik werd al snel gerustgesteld dat mijn enkel niet zwaar geraakt was’.

De spits verwacht dat de Algerijnen met een versterkte verdediging zullen aantreden. ‘Zeker gezien onze aanvallende kwaliteiten zal dat sowieso gebeuren’, voorspelde hij. ‘Het is dan aan ons om hoog te pressen, of als we geen openingen vinden om de bal in de ploeg te houden en toch dat ene gaatje te vinden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier