Rode Duivels: Vertonghen belangrijker dan Witsel of Hazard

© BELGA

De verdediger van Tottenham speelde de meeste minuten sinds de aanstelling van Marc Wilmots als bondscoach.

Sinds hij op 25 mei 2012 Belgisch bondscoach werd (in de vriendschappelijke interland tegen Montenegro) stelde Marc Wilmots in negen interlands 29 Rode Duivels op. Eén speler miste nog geen minuut: Jan Vertonghen speelde alle 810 minuten. Dat zijn zes minuten meer dan de tweede speler die in alle negen interlands aan de aftrap kwam: Axel Witsel.

Drie spelers traden in acht van de negen matchen aan, maar de nummer drie qua speelminuten – Eden Hazard – komt slechts aan 608 minuten. Ook Dries Mertens en Kevin Mirallas speelden acht keer mee. Mertens moet qua speelminuten wel Thomas Vermaelen laten voorgaan. Die was er maar zes keer bij, maar stond telkens de volle 90 minuten op het veld, terwijl Mirallas ondanks zijn aanwezigheid in acht matchen door veel invalbeurten slechts veertiende is qua speelminuten.

Fellaini toch niet onmisbaar?

Vier spelers stonden de hele tijd op het veld in alle matchen waarin ze aantraden. Naast Vertonghen en Vermaelen zijn het Vincent Kompany en Guillaume Gillet (beiden goed voor vijf matchen). Marouane Fellaini, vaak als onmisbaar omschreven, staat met 339 minuten in vijf matchen (minder dan de helft van de 810 minuten) slechts op de dertiende plaats.

Tien spelers kwamen in alle vier WK-kwalificatiematchen op het veld. Vijf van hen misten geen minuut (Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Vincent Kompany en Axel Witsel), Hazard, Mertens, Moussa Dembélé, Mirallas en Kevin De Bruyne speelden niet de hele tijd.

Zeven van de 29 Rode Duivels (Denis Odoi, Igor De Camargo, Ilombe Mboyo, Jelle Vossen, Radja Nainggolan, Jelle Van Damme en Thomas Buffel) die door Wilmots opgesteld werden, speelden in negen interlands in totaal negentig minuten of minder. Liefst 23 van de 29 komen uit in buitenlandse competities, onder wie tien in de Engelse Premier League. Slechts zes van Wilmots’ Rode Duivels (Guillaume Gillet, Odoi, Mboyo, Vossen, Van Damme, Buffel) verdedigen de kleuren van een Belgische eersteklasser. Van die zes Belgen speelde slechts één – Guillaume Gillet – meer dan 90 minuten. (GF/CH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier