Rode Duivels winnen makkelijk van Australië: 2-0

Axel Witsel viert zijn doelpunt. © Belga

In een oefenwedstrijd die intensiteit miste, hebben de Rode Duivels makkelijk Australië verslagen. Het werd 2-0, met een doelpunt in elke helft.

Dries Mertens en Axel Witsel tekenden op Sclessin voor de doelpunten.

De Rode Duivels hoefden niet hun allerbeste voetbal boven te halen om de Australiërs uit verband te spelen.

Een eerste waarschuwing van de Belgen kwam in minuut 12, toen Dries Mertens een lage schuiver op de Australische doelman Mathew Ryan (Club Brugge) afstuurde. Die evenwel kon pareren. Zes minuten later schoot Kevin De Bruyne een pass van Steven Defour tegen de lat. In de rebound kon Dries Mertens met een vreemde carambole-toets de bal binnenwerken: 1-0.

In minuut 22 moest Thibaut Courtois een schotje van Tim Cahill keren, zonder al te veel moeite. De Belgen behielden daarna het overwicht. Een poging van Divock Origi (45′) van op afstand was de laatste poging voor de rust.

Witsel

Ook na de pauze bleef het initiatief bij de Duivels. Met schoten van Kevin De Bruyne, Axel Witsel en Dries Mertens, allen rond het uur. De poging van De Bruyne likte overigens de doelpaal, zo dicht was de Wolfsburg-speler bij een doelpunt.

Veertien minuten voor tijd scoorde Witsel wél de 2-0, met een hard schot van op de rand van de zestien meter liet hij Ryan kansloos. Zes minuten voor tijd kwam invaller Adnan Januzaj nog dicht bij zijn eerste doelpunt voor de Rode Duivels na een knappe kapbeweging en dito trap, maar Mathew Ryan stond pal. In de slotfase bleef de score op het bord.

Lille-spits Divock Origi startte in de spits op Sclessin, door de afwezigheid van Christian Benteke en Romelu Lukaku. “Ik ben wel blij over mijn spel vandaag, al vind ik het jammer dat ik niet gescoord heb. Maar dat is niet het belangrijkste. Elke keer dat ik bij de nationale ploeg kom, heb ik plezier. Het belangrijkste is dat we goed spelen en progressie boeken. Dat we Lukaku en Benteke niet missen? Dat we zonder hen ook nog goed kunnen spelen is alleen maar goed voor de ploeg, want met hen erbij kunnen we alleen maar beter worden.”

Boegeroep en gejuich

Steven Defour speelde zijn eerste interland sinds hij afgelopen maand overstapte naar landskampioen Anderlecht. De wedstrijd werd gespeeld op het veld van Standard, een van zijn vorige clubs. “Ik hoorde zowel boegeroep als aanmoedigingen bij mijn vervanging”, aldus de middenvelder. “Ik vind wel dat ik een goede wedstrijd gespeeld heb, en bij het eerste doelpunt van Dries Mertens was mijn voorbereidende actie ook goed. Ik heb gespeeld zoals ik het gewend ben. Als ploeg hadden we goede en mindere momenten. Australië zette stevig druk en speelde agressief, maar wij zijn er een paar keer goed uitgekomen.”

Wilmots

“Ik heb een heel goede eerste helft gezien”, vertelde bondscoach Marc Wilmots. “Er waren veel positiewissels, onder meer tussen de aanvallers. Origi die al sprintend de plaats van Mirallas inneemt bij de omschakeling, dat zijn dingen die ik graag zie. Met onze snelheid hebben we veel kansen bijeen gespeeld. Ik telde er meer dan zeven of acht. Terwijl we achterin bijna nooit in de problemen kwamen.”

Ook de wisselwerking tussen middenvelders Steven Defour en Axel Witsel beviel Wilmots. “Jullie hebben het zelf gezien. Witsel-Defour kan werken. Door het speelveld groter te maken, kunnen we de tegenstander afmatten.”

Over de commotie van de voorbije weken bij de Belgische bond, wilde Wilmots niet veel kwijt. “Ik heb dat rustig beleefd. Het is politiek. Ik hou me bezig met het sportieve.”

In de rand van deze wedstrijd werden Timmy Simons en Daniel Van Buyten gehuldigd die hun carrière als international recent hebben beëindigd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier